Hoppa till huvudinnehållet

Svagt passagerarår för Karlstads flygplats

Publicerad:
Foto: Håkan Strandman

2017 lyfte och landade nära 90 000 passagerare på Karlstads flygplats. När 2018 summeras har antalet minskat till knappt 82 000.

Till det finns flera anledningar, säger vd:n Hans Wennerholm.

Den kanske största är Nextjets konkurs.

– Det är på linjetrafiken till Arlanda som vi har tappat, nästan 11 000 passagerare. Det beror framför allt på Nextjets konkurs. Vi hade ingen trafik över huvud taget under sommarmånaderna.

Flygbolaget Nextjet i konkurs

Under hösten fylldes platsen av Airleap men där har man inte nått upp i samma siffror som Nextjet hade.

– Det tar ett tag innan den kommer igång igen. När trafiken är borta så pass länge som den var i somras så har de som normalt sett åker med den trafiken hittat andra sätt att ta sig till Arlanda. Många har nog valt bilen. Det tar tid att få tillbaka passagerarna, säger Hans Wennerholm.

Även Norwegians plötsliga avhopp påverkade trafiken. Alicantelinjen var populär fram till att Norwegian drog öronen åt sig efter regeringens flygskattebesked.

– Vi tappade omkring 7 500 passagerare på utrikeslinjetrafiken och det var nästan uteslutande för att Alicante försvann.

Bäckström (C) och Holm (M) rasar mot flygskatten

Men – BMI-flighterna till Tyskland verkar hålla måttet.

– Frankfurttrafiken ökade med 3 300 passagerare så när det gäller linjetrafiken var det inte ett så stort tapp. Samtidigt ökade chartertrafiken mycket så att om man slår ihop utrikeslinjetrafiken och chartertrafiken så har det till och med gått plus med ett par tusen.

"Är absolut beredd att betala för flygskatten"

Så: plus på utrikestrafiken, stort minus på inrikestrafiken. Hur blir då 2019 för Karlstads flygplats?

– Förhoppningsvis repar sig passagerarantalet för Stockholmstrafiken nu under vintern. Sen tror jag 2019 blir tufft på chartersidan, det märker hela branschen av. Bland annat pratar man om effekten av den fina sommaren i Sverige och att folk lite grann fick nog av sol och värme då, säger Hans Wennerholm.

Thailand nytt resmål från Karlstad Airport

Han fortsätter:

– Vi har fortfarande ett bra charterutbud från Karlstad och om alla de 20 000 värmlänningar som varje år åker till Thailand kan välja att åka härifrån så slipper vi ju alla bilar som går till andra flygplatser. Om man ska åka utomlands är det bättre att åka härifrån, som värmlänning.

Totalt flög 81 884 passagerare till eller från Karlstad under 2018, en minskning med 7 912 mot året dessförinnan.

Artikeltaggar

EkonomiHans WennerholmKarlstadKarlstads flygplatsNyheterSverige

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.