Lägre bostadspriser i slutet av 2018

Ekonomi
PUBLICERAD:
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Den nya kvartalsstatistiken över bostadsförsäljningarna i länet pekar på att såväl bostadsrätter som villor minskar i pris.

Statistiken, som kommer från Svensk Mäklarstatistik, säger att bostadsrättspriserna sjönk med 4,8 procent under oktober till och med december. För villapriserna handlade det om en minskning med 6,5 procent.

– Det prisfall stora delar av landet såg i början av 2018 kompenserades av en återhämtning under hösten och vi ser nu en ökad stabilitet i priserna. Höjda räntor, amorteringskrav och konjunkturutvecklingen riskerar dock att göra prisutvecklingen ojämn framöver, kommenterar Länsförsäkringar fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

Han skriver vidare att 2019 kan bli "köparnas år“.

– Precis som våren 2018 handlar det om att ha rätt förväntningar inför en bostadsaffär just nu. Säljarna behöver vara förberedda på att försäljningarna tar lite längre tid och att man kanske inte får lika höga slutpriser som vid pristoppen. Köparna kan kosta på sig att vara mer kräsna, skriver han.

Under 2018 som helhet sjönk bostadsrättspriserna med 5,6 procent medan villorna blev en procent dyrare. Ser man över hela landet så har villapriserna i stort sett legat stilla.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.