• idag
  19 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  20 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   1.5 mm
 • onsdag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Högt pris för Löfvens seger

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Med siffrorna 62-30 sade Liberalernas partiråd ja till överenskommelsen med S, MP och C och att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Jodå, både Centerpartiets förtroenderåd och Liberalernas partiråd sade ja till Stefan Löfven i helgen. Nu är det bara Vänsterpartiet som kan förhindra att S-ledaren väljs till statsminister på onsdag.

Stefan Löfven har nu uppnått det han jobbat för i mer än fem år. Han har kallat blockpolitiken fördummande och har kämpat för att bryta den. Nu har han lyckats och på köpet har han fullständigt slagit Alliansen i spillror.

På högerkanten viner nu de giftiga svekpilarna mot Annie Lööf och Jan Björklund och värst av alla är Kristdemokraterna. Sara Skyttedals jämförelse med norske nazistledaren Quisling är osmaklig och historielös.

Centerpartiet stod nästan helt enat bakom Annie Lööf när förtroenderådet möttes i lördags. Röstsiffrorna 56-2 för ett ja till Stefan Löfven visar att centerpartisterna är mycket nöjda med överenskommelsen. Och varför skulle de inte vara det? Stefan Löfven har på ett bräde gett dem mer liberal politik än Fredrik Reinfeldt gjorde under de sista fyra alliansåren.

Jan Björklund visade sig ha ett större stöd än väntat för sitt ja till en S-ledd regering. Omröstningen i partirådet slutade klara 62-30 och ifrågasatte Björklund kan åtminstone tillfälligt andas ut och försöka täta sprickan i partiet. L-ledaren är också mycket nöjd med det liberala innehållet i överenskommelsen med S, MP och C.

Uppgörelsen innehåller 73 punkter och den består av väldigt mycket liberal politik. Stefan Löfven har varit tydlig med att partiet varit beredda på kompromisser och stora eftergifter, men det här 16-sidiga dokumentet går riktigt långt åt höger. Det är inte mycket kvar av det som sossarna gick till val på.

Allt är dock inte dåligt i överenskommelsen. Det finns bra förslag om grön skatteväxling och nya insatser för klimatet och miljön. Det planeras för kloka åtgärder för att stärka landsbygden, några förslag om att stärka företagandet och förbättra skolan är helt okej. Att det tas fram ett nytt förslag om LSS och att det åter öppnas för familjeåterförening är andra positiva punkter.

Socialdemokraternas huvudbudskap i valrörelsen var att investeringar i välfärden går före stora skattesänkningar, men nu tvingas man acceptera både det jobbskatteavdrag som M-KD-budgeten införde och säger dessutom ja till att avskaffa värnskatten. Det är en fördelningspolitisk katastrof och kommer att öka klyftorna, tvärt emot det man lovat.

En privatisering av Arbetsförmedlingen, införande av marknadshyror i nyproduktionen och ett tredubblat rutavdrag är ren liberal politik som nu en S-MP-regering ska arbeta för med L och C som stödpartier. Är den rödgröna regeringen inte tillräckligt liberal hotar de två partierna att avsätta den.

Det är ett högt pris Stefan Löfven betalar för att vinna sin efterlängtade seger och bryta blockpolitiken. Frågan är vad det kommer att kosta i nästa val. Risken finns att stödet minskar om S fortsätter sin ideologiska reträtt.

Överenskommelsen får det även att mullra i Vänsterpartiet, som i en märklig och onödig anti-V-klausul utesluts från inflytande de kommande åren. Nu kan Jonas Sjöstedt kliva ner från läktaren och avgöra regeringsfrågan. Det är dock svårt att se att V aktivt skulle rösta nej till Stefan Löfven på onsdag, när alternativen heter Ulf Kristersson eller ett extra val.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.