Trumps mur löser ingenting

Ledare
PUBLICERAD:
Mexikanska migranter i ett migrantläger i Tijuana tittar på president Donald Trumps direktsända tal från Ovala rummet.
Foto: Gregory Bull
I valrörelsen 2016 lovade Donald Trump i vartenda tal att han skulle bygga en mur mot Mexiko och låta Mexiko betala för den. Nu är han beredd att införa undantagstillstånd för att få loss pengar till ett meningslöst murbygge.

Två budskap och löften återkom vid varje valmöte. Motståndaren Hillary Clinton var en skurk som borde låsas in och en mur mot Mexiko skulle dramatiskt minska kriminaliteten och drogmissbruket i USA. Ingetdera var sant och löftena har inte heller infriats.

Mexiko har hela tiden sagt nej till att finansiera en ineffektiv medeltida gränsmur. Demokraterna i kongressen säger också nej till bygget som beräkna kosta 50 miljarder kronor. De är beredda att lägga mer pengar än nu på säkerhet och kontroll vid gränserna, men i så fall på insatser som ger effekt.

Trump förhandlar som ett trotsigt barn. Hans svar på demokraternas nej var att stänga ner delar av statsapparaten. På lördag blir det den längsta nedstängningen i landets historia. Den innebär att 800 000 statstjänstemän inte fått gå till jobbet på tre veckor och de har heller inte fått någon lön.

Nedstängningen drabbar den amerikanska ekonomin. Konsumtionen minskar, låneansökningar kan inte behandlas och turismen dalar när nationalparker och museer hålls stängda. Trump vägrar ge med sig, ett möte i veckan om nedstängningen och murplanerna med kongressens två toppdemokrater slutade med att presidenten i vredesmod lämnade rummet.

Nu hotar han att utlysa ett nationellt nödläge om han inte får sin vilja igenom. Ett sådant undantagstillstånd skulle ge honom möjlighet att flytta pengar från försvaret till murbygget. Han vill lösa en politisk konflikt genom att ta till åtgärder som ska användas enbart vid akuta nödlägen.

Det är en absurd maktutövning, men ingenting av det presidenten gör förvånar längre. Situationen vid gränsen är inget nationellt nödläge, antalet papperslösa immigranter går tvärtom ned för tillfället.

Vita huset lovade stora nyheter i ett tv-sänt tal i veckan. Men Donald Trump kom inte med några nyheter. I stället upprepade han de ihåliga och falska argument för ett murbygge som han har använt i snart fyra år.

Hans beskrivning av invandrare från Latinamerika stämmer inte. Han utmålar dem som mördare, terrorister och våldtäktsmän, men fakta från Cato Institute visar att både papperslösa och lagliga invandrare begår färre brott än amerikanska medborgare födda i Texas.

Han hävdar att det väller in droger och kriminella gäng över okontrollerade gränsen, men statistik från myndigheterna visar att smugglingen främst sker vid de kontrollstationer som redan finns. Vita huset överdriver kraftigt hur många misstänkta terrorister som gripits vid den södra gränsen.

Donald Trump visar återigen att han inte drar sig för att ljuga och piska upp rädsla för att få som han vill. En mur vore ett brott mot de mänskliga rättigheterna och skulle inte lösa några problem. Demokraterna bör därför stå fast vid sitt nej. Muren får gärna stanna kvar i Trumps egotrippade twittrande hjärna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.