Vattenläckan i Hagfors lagad

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det tog nästan ett dygn, men till sist kunde vattenläckan i området kring Geijersholm och Dalen i Hagfors lagas vid lunchtid på torsdagen.
Totalt ska närmare 300 hushåll ha varit utan vatten.
Påfyllnaden av vattnet gjorde det svårjobbat med lagningen.
Foto: Hagfors kommun

I samband med att en reparation av en ventil skulle genomföras uppstod en större vattenläcka under onsdagskvällen i Hagfors.

Kommunens arbetare påbörjade genast försök med att laga läckan men då gropen som vattenledningen låg i fylldes med vatten gång på gång var dessa utan framgång. Till slut tog man beslutet om att stänga av ventilerna i närområdet, vilket gjorde att boende i Geijersholm och Dalen fick klara sig helt utan vatten eller med dåligt tryck i kranarna en tid.

"Vi har försökt stänga ventiler runt om i området för att sedan tömma gropen på vatten, men utan framgång. Sent igår kväll testade vi att stänga ventiler i större utsträckning kring berörda området, vilket medförde att fler hushåll blev utan vatten, men vattnet till gropen stoppades inte", skrev kommunen på sin hemsida under torsdagsmorgonen.

Under knappt ett dygn gäckade vattenläckan Hagforsborna.
Foto: Hagfors kommun

Vanligtvis ställs även vattentankar ut till de boende vid liknande situationer, men kombinationen med minusgrader och oisolerade tankar gjorde detta omöjligt, enligt uppgifter på Hagfors kommuns hemsida.

I stället började en tankbil cirkulera på området mellan Ringvägen, Kanalvägen och Stålnackes väg och fortsatte sedan bort mot det utsatta Dalen-området.

Men, efter många om och men kunde läckan lagas till slut vid 13.30-tiden på torsdagen och vattnet började fyllas på successivt i ledningarna igen.

– Vattenläckan är nu under kontroll och de boende ska sakta men säkert börja få vatten tillbaka i ledningarna. Det kommer dock ta lite tid eftersom man måste öka trycket sakta. Det är också ett väldigt stort system som vattnet ska tryckas ut i, förklarar Jenny Fridberg som är kommunikatör på Hagfors kommun.

Det höjdes även en liten varningens flagg om att det kunde finnas en viss missfärgning på vattnet. Ofarligt, men kommunen gick ändå ut med rekommendationerna att spola kallt vatten i kranarna till dess att vattnet var normalt igen.

Hur många drabbades av läckan?

– Vi bedömer att cirka 300 hushåll var berörda av vattenläckan. Nu hoppas vi att det går smidigt under eftermiddagen och att det kommer fungera bra igen, säger Jenny Fridberg.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.