• idag
  4 aug
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Förda bakom ljuset

Insändare
PUBLICERAD:
Skutberget vinter mumin
Foto: Håkan Strandman
Hur länge ska våra folkvalda i Karlstad föra medborgarna (skattebetalarna) bakom ljuset?

Att kommunens kostnader för den tilltänkta temaparken på Skutberget skulle stanna vid 17 miljoner, är ju att grovt underskatta medborgarnas intelligens. Hur många miljoner har kommunen redan ”bränt” på konsulter, arkitekter, inlösta fastigheter och lön för ett antal tjänstemän som arbetat med ärendet en längre tid?

Kommunen curlar för ett utländskt företag som inte skattar i Sverige. Det enda som kommer svenska staten till del i form av skatteintäkter, är momsen. Karlstads kommuns skatteintäkter på de av HUI beräknade intäkterna på 5-7 miljoner i bästa fall, kommer ifrån skatt på lön av de som är skrivna i kommunen. Märk väl att denna beräkning är baserad på Muminvärldens egna siffror. Det kan mycket väl vara så att de som eventuellt ska arbeta på temaparken, bor i en annan kommun eller i ett annat land. Då blir Karlstads kommuns skatteintäkter enbart kaffepengar.

Med kommunens etableringskostnader för Muminvärlden så kommer det med HUI:s beräknade intäkter, att ta mer än ett kvarts sekel innan man i bästa fall får igen pengarna. Detta samtidigt som Karlstadsborna förlorar en stor och fin del av sitt friluftsområde, vilket det inte går att sätta något pris på. Går temaparken i konkurs, så sitter man där med utlagda kostnader och dessutom få lösa tillbaka tomträtten till marknadspris, hemska tanke!

Det kan mycket väl vara själva strategin, att låta det gå i konkurs för att på så vis ”komma över marken” till att eventuellt etablera något annat. Detta eftersom Muminvärlden önskade sig en lös och ledig detaljplan. Här ligger en hund begraven, eller rättare sagt en hel kennel. Kommunens marknadsföring av ett privat företag saknar motstycke, och borde rimligtvis granskas som ett otillåtet gynnande av enskilt företag. När kommunen säger att man skulle ha gjort dessa investeringar ändå, blir man fundersam. Nu handlar det inte om något enstaka avloppsrör som någon uttryckt det, utan infrastrukturkostnader för i runda slängar 200 miljoner. Varför i hela friden skulle det behöva byggas en parkering för 700 personbilar och 30 bussar med ett ankomsttorg, om inte Muminvärlden skulle etablera sig? Dessutom i anslutning till ett vattenskyddsområde, med allt vad det innebär av risk för översvämning från Vänern och höga flöden vid nederbörd från Sörmonskogen. Man ska bl.a. hantera dagvatten från en gigantisk parkering, vatten och avlopp från de förväntade 200 000 besökarna, samt bygga/dra om anslutningsvägar, cykelbanor, löpspår med belysning m.m.

Dyr vision

Den av kommunen presenterade visionen kommer heller inte att bli billig, om den nu verkligen blir av! En vision är en vision och inget löfte om verkställande, kom ihåg det. Kommunen måste ju även lösa in en hel del mark till marknadspris av First Camps tomträtt, för att eventuellt kunna förverkliga visionen. Skutberget ska ju heller inte förvandlas från ett friluftsområde till en nöjespark. Kommunen behöver dessutom förlita sig på föreningar, organisationer och lokala entreprenörer/investerare, för att attraktionerna i visionen över huvud taget ska gå att genomföra. Det kan bli besvärligt det, med tanke på hur ovanstående till dags dato har blivit bemötta av kommunen.

Dags för de styrande att tänka om och visa ett mer ödmjukt förhållningssätt till medborgarna?

Thomas Martinsson

Ordförande Skutbergets Wenner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.