• idag
  4 aug
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

En konservativ höger mot vanligt folk

Debatt
PUBLICERAD:
“Under många år har vi hört Moderaterna prata om arbetslinjen, men resultatet av deras politik är snarare arbetslöshet när människor nu väntas sägas upp på löpande band.”
Foto: Claudio Bresciani/TT
Den förra borgerliga regeringen lämnade efter sig stora hål i välfärden och ett stort underskott. En politik som varit skadlig för Sverige och som vi under fyra år vänt.

En S-ledd regering har till skillnad från högerpartierna prioriterat fler i arbete, satsningar på vår gemensamma välfärd, på utbildning och på sjukvården. Tydliga prioriteringar som tillsammans med jämställdhetssatsningar och en ansvarsfull ekonomisk politik gett resultat med högre sysselsättning, minskad arbetslöshet, bättre villkor för lärarna och rejäla tillskott till våra kommuner och landsting.

Istället för att fortsätta arbetet med att stärka vårt land väljer nu Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna en helt annan riktning. Trots ett osäkert politiskt läge valde partierna att rösta fram en otydlig och hastigt hopskriven budget med skattesänkningar för mångmiljardbelopp och oklara nedskärningar. Ett beslut som kraftigt slår mot Värmland.

Trots oklara nedskärningar står det klart att 60 värmlänningar i skogsbranschen förlorar jobbet. Totalt i landet är det 1 500 personer med naturnära jobb som går från jobb till arbetslöshet. Inom Arbetsförmedlingen kommer det ske enorma nedskärningar där 4 500 personer väntas förlora jobbet. I Värmland kommer hundratals vara berörda. Även i kommunerna väntas nedskärningar då hundratals personer förlorar jobbet om extratjänsterna försvinner. Moderaterna vill även att statsbidrag till kommunerna från 2020 ska villkoras. Bara de som minskar bidragsberoendet och får fler i arbete ska kunna få statsbidrag. Ett stort hot mot vår generella välfärd och mot de kommuner som tar ett större ansvar för integrationen.

Under många år har vi hört Moderaterna prata om arbetslinjen, men resultatet av deras politik är snarare arbetslöshet när människor nu väntas sägas upp på löpande band. Ett slag i magen och ett enormt svek mot alla de som varje dag går till jobbet för att göra rätt för sig och bidra till ett starkare samhälle. Att dessutom lägga ner jämställdhetsmyndigheten efter all debatt om #metoo visar på den konservativa högerns nonchalanta syn på kvinnors rättigheter. Allt för att Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och andra höginkomsttagare ska ha tusentals kronor i sänkt skatt.

Över 100 dagar har gått sedan de borgerliga partierna och SD avsatte den S-ledda regeringen utan att ha någon plan för en ny regering. Med Moderaterna och Kristdemokraternas budget som med aktivt stöd av Sverigedemokraterna röstades igenom är vi nu i ett läge som vi länge varnat för. SD har fått ett avgörande inflytande över Sverige framtid. Det är en helt annan riktning och politik än den vi socialdemokrater gick till val på. Vi står på rätt sida av historien och kommer aldrig ge ett främlingsfientligt parti inflytande över svensk politik.

För oss är jobben viktigast och vi kommer därför aktivt arbeta för att stoppa den konservativa högerns kraftiga nedskärningar på insatser för att fler ska komma i jobb eller skaffa sig de kunskaper som krävs för ett jobb. Sverige behöver fler i arbete, ökat bostadsbyggande och större investeringar i klimatet och utbildning – inte nedskärningar. Nu fortsätter vi arbetet för att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige där fler jobb, investeringar i välfärd och trygghet går före skattesänkningar för den som tjänar mest.

Lars Mejern Larsson (S), riksdagsledamot

Gunilla Svantorp (S), riksdagsledamot

Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.