Hoppa till huvudinnehållet

Utlandskollen: Poängsuccé, skadekris och nytt kontrakt

Publicerad:
Reporter Johan Hedlund
Johan Hedlund
johan.hedlund@vf.se
Henrik Tömmernes har skrivit på ett nytt kontrakt med Genève-Servette.
Henrik Tömmernes har skrivit på ett nytt kontrakt med Genève-Servette. Foto: Thomas Johansson/TT

Utlandskollen med Joel Eriksson Eks poängsuccé i AHL. Henrik Tömmernes nya kontrakt och det värmländska manfallet i NHL.

Värmländske backen Henrik Tömmernes stannar i Genève-Servette ytterligare minst två säsonger. Strax efter nyår skrev 28-åringen på det nya kontraktet som gäller 2+1 år.

– Sedan jag kom hit har Genève-Servette utvecklats i en utmärkt riktning. Chris McSorley och Louis Matte har behandlat mig väldigt bra och jag ser fram emot att uträtta stora saker med det här laget, säger Tömmernes till klubbens webbsida och syftar på lagets tränardup.

Huvudtränaren Chris McSorley är nöjd med att värmlänningen stannar i klubben.

– Henrik är en nyckelspelare och en back i världsklass. Det är ett nöje att komma och jobba med honom varje dag, han är riktig professionell och ger hundra procent varje dag. Han är även ett föredöme för våra yngsta spelare och lagkamrater, säger McSorley.

Henrik Tömmernes har svarat för 16 (3+13) poäng på 23 matcher hittills den här säsongen. Genève-Servette ligger sexa i NLA med fyra poäng upp till tredjeplacerade Biel men bara tre poäng ned till ZSC Lions under slutspelsstrecket.

Värmländskt manfall i NHL

Det är ganska ont om värmlänningar som spelar i NHL för tillfället. Oscar Klefbom, Edmonton, är långtidsskadad efter en fingeroperation, Joel Eriksson Ek, Minnesota, skickades ner till Iowa i AHL strax efter jul (se nedan) och Marcus Johansson, New Jersey, har en överkroppsskada som har hållit honom borta från spel sedan den 21 december.

Jonas Brodin, Minnesota, och Jacob de la Rose, Detroit, är därmed de två värmländska spelarna som fått speltid i NHL den senaste tiden. Brodin

de la Rose gjorde sitt tredje mål för säsongen i matchen mot Calgary den 3 januari och får relativt sparsamt med speltid i tredjekedjan med Michael Rasmussen och Andreas Athanasiou. Den Arvikabördige forwarden har totalt noterats för 7 (3+4) den här säsongen.

Jonas Brodin har fått ett uppsving i speltid den senaste tiden då Wild saknar långtidsskadade backen Matt Dumba. Den senaste veckan har värmlänningen snittat 23.13 minuters istid att jämföra med säsongssnittet på 20.16. Backen har svarat för 10 (4+6) poäng på 40 matcher.

Poängsuccé för Eriksson Ek i AHL

Joel Eriksson Ek hade det tungt poängmässigt i Minnesota Wild och skickades ner till Iowa i AHL för att få i gång produktionen.

Det har minst sagt blivit lyckat hittills.

På fem matcher har forwarden svarat för fyra mål och två assist och har därmed inte ännu lämnat isen poänglös. Fortsätter han så lär det bara vara en tidsfråga innan han kallas upp till NHL igen.

Även i AHL tycks skadeproblematiken för värmlänningarna hålla i sig. Victor Ejdsell, Rockford Icehogs, har inte spelat sedan den 16 december. En ljumskskada är det som håller hagfôrsingen borta från spel.

Rasmus Asplund, Rochester Americans, spelar däremot och han inledde året med att göra mål i matchen mot Bridgeport Sound Tigers, hans första fullträff sedan den 18 november. Asplund har noterats för två mål och åtta assist hittills.

Artikeltaggar

Henrik TömmernesIshockeyJacob de la RoseJoel Eriksson EkJonas BrodinMarcus JohanssonMinnesota WildNHLOscar KlefbomRasmus Asplund

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.