Osannolikt med ett ja till kärnvapenförbud

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Johan Nilsson/TT
Tack till Stefan S Widqvist angående kärnvapenfrågan.

I VF den 7 januari uppmanar han de värmländska riksdagsledamöterna att visa förnuft och moral då riksdagen ska rösta om ett svenskt undertecknande av FN:s resolution om ett kärnvapenförbud. Organisationen ICAN fick fredspriset för att framgångsrikt arbetat för ett internationellt förbud.

Som det verkar kommer näst intill en enad riksdag rösta mot att Sverige ratificerar FN-avtalet. En del partier har som C, KD och SD har vänt på klacken och kommer att rösta NEJ. Centerpartisten från Säffle, Daniel Bäckström, förklarar varför. När försvarsberedningen besökte Pentagon förklarade "amrisarna" att samarbete med Sverige kommer försvåras vid ett stöd till FN.

Moderaternas invändning motiveras på ett löjeväckande sätt. De beskriver kärnvapenförbudet som "plakatpolitik"! 122 länder i FN bedriver enligt M plakatpolitik. M skulle kunna stå för Musen som röt! En andra invändning är att förhandlingarna har bedrivits utan parlamentarisk förankring. Alliansregeringen mer eller mindre kuppade igenom värdlandavtalet med NATO 2014 alldeles innan valet. Detta skedde utan att medborgarna hade en aning om vad som hände. Vi fick aldrig ta ställning i en för vårt land viktig säkerhetspolitisk fråga.

Nästa vecka hålls Rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen. Då ska bland annat svensk säkerhetspolitik diskuteras. Det lär inte finnas plats för någon kritik mot det kommande riksdagsbeslutet. Ingen röst kommer att framföra stöd för ett världsomfattande kärnvapenförbud.

Hans Skagerlind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.