Nytt år för ryggmärgsreflexen

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Då var det ett nytt år med nya stora utmaningar. Som att lära sig skriva 19 först i datumet. Tro mig, det är det om man är lika fast i rutiner som mig. Då dröjer det veckor att jobba in det i ryggmärgsreflexen.

Det gäller även den förbaskade omställningen mellan sommartid och vintertid, som kommer i ofas med min mat- och sovklocka. Och har vi varit utomlands får jag klä mig extra varmt länge innan min inre kroppstemperatur har vant sig vid svensk kyla.

Det samma när det handlar om förändringar på jobbet. Där är det ständigt nya datorprogram och uppdateringar av dem. Den senaste kom i höstas. Först nu kan jag använda dem utan manualerna.

Mitt första fasta jobb hade jag i flera år på ett numera konkursat IT-företag i Kristinehamn. Dessförinnan gick jag fyraårig teknisk linje på gymnasiet, el-tele. Så jag kan skryta med IT- och datorvana. Men det hjälper tyvärr inte långt i dagens utvecklingstempo.

Som ung var jag mer anpassningsbar och sög in ny kunskap betydligt snabbare. Då kunde man till och med jobba treskift på ett pappersbruk utan bekymmer. Så jag får väl skylla på åldern.

Men jag är lika nyfiken i dag på nya rön och ny teknik. Och nu har jag belönats med så mycket erfarenhet att jag vet att det inte är värt pengarna att köpa varje ny modell av mobiltelefonen. Och att det finns andra som servar den bättre än jag.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.