Hoppa till huvudinnehållet

Hur mår maskulina män?

Publicerad:
Reporter Therese Thorén
Therese Thorén
therese.thoren@vf.se
Ungefär 1 200 människor tar sina liv i Sverige varje år.
Ungefär 1 200 människor tar sina liv i Sverige varje år. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Grums toppar fortfarande statistiken över självmord bland kommuninnevånare. Nu startar ett forskningsprojekt där maskulinitetsnormen i Torsby och Grums undersöks.

- Att vara en stor stark man som klarar allt själv, det är fortfarande normen bland många män, tror vi. Men samtidigt inte ha någon att prata med, det tror vi är förödande för många män, säger Bengt Stenström, regional samordnare för suicidprevention i Värmland.

Tioårsperioden 2008-2017 tog 11 701 människor sina liv i Sverige, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister som nyhetsbyrån TT tagit del av. I statistiken redovisas antalet självmord per invånare under tio år, kommun för kommun. Flest registrerade självmord av alla 290 kommuner i landet under perioden hade Grums, 3,11. Även Hagfors har höga siffror, liksom Torsby, Säffle, Storfors, Eda och Arvika. Betydligt färre självmord skedde dock i Hammarö under tidsperioden.

Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums.
Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums. Foto: Peter Bäcker

Leif Haraldsson (S) är kommunalråd i Grums. Redan för fyra år sedan gick han ut med ett öppet brev om att kommunen behövde hjälp att hjälpa unga vuxna som mådde dåligt i kommunen. Det efter att flera självmord skett under relativt kort tid. Sedan dess har kommunen arbetat aktivt med självmordsprevention och samarbetar med region Värmland med folkhälsan i kommunen.

- I Grums var det flera unga som under en tidsperiod valde att ta sitt liv. Men det har blivit mycket bättre. Problemet med sådan här statistik är att den släpar efter. Men ett självmord är ett stort misslyckande, säger Leif Haraldsson, som framhåller hur personal utbildats i suicidprevention under flera år.

- Samtidigt vore det bra om även fler kommunföreträdare i Värmland gick ut och pratade om det här. Det är ju en åtta värmlandskommuner som sticker ut i Sverige och det här är något att ta på allvar, säger han.

Hans kommunalrådskollega i Hagfors, Jens Fischer (OR), menar att problemet är komplext, och framhåller att kommunens handlingsplan innebär samverkan mellan en rad olika samhällsaktörer.

– Att självmord är vanligare i bruksorter har man pratat om länge. Men i Hagfors är arbetslösheten låg idag. Jag tror att det är viktigt att vi fortsätter att jobba för att medvetandegöra problemet och att människor ska känna att de kan berätta om de mår dåligt. Den saken har blivit bättre, men det kan bli ännu bättre, säger han.

Bengt Stenström är regional samordnare för suicidprevention på Region Värmland. Han berättar att region Värmland tillsammans med forskare från Lunds universitet granskar alla patientjournaler för de människor som tagit sina liv i Värmland de senaste åren.

– Där journalgranskas alla vårdkontakter som personerna har haft, för att se om vi hittar ett samband där och var hjälpinsatser skulle kunna sättas in.

Orsakerna till varför människor väljer att ta sitt liv är sannolikt flera. Socioekonomiska faktorer tros ligga bakom skillnader i självmordstal mellan olika kommuner. Självmordstalen för män är högre på landsbygden mot i storstäder, men för kvinnor är de likartade.

– Medelålders och äldre män dominerar. I Värmland är det till och med ännu vanligare än riket i stort, 72 procent män mot 28 procent kvinnor, ungefär. Vi har ju förstås funderingar på varför det ser ut så här. Därför startar snart ett annat forskningsprojekt som ska undersöka maskulinitetsnormen i Grums och Torsby, berättar Bengt Stenström.

- Att vara en stor stark man som klarar allt själv, det är fortfarande normen bland många män, tror vi. Men samtidigt inte ha någon att prata med, det tror vi är förödande för många män, säger han.

Karlstads universitet står för forskningen om manlighet i de två värmländska orterna. Resultatet ska presenteras om jämnt två år. Men att ändra på maskulinitetsnormer sker sannolikt inte över en natt.

- Det är ett otroligt långsiktigt och idogt arbete. Det handlar om att arbeta mycket mer proaktivt och förebyggande på många nivåer. Att skolan pratar om hur det kan vara att må dåligt och vart man kan vända sig, det är viktig kunskap.

Fotnot: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Artikeltaggar

GrumsHagforsJens FischerNyheterSjälvmordTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.