Noll bollkoll i moderaternas mittfält

Krönikor
PUBLICERAD:
“Moderaternas most valuable player i kulturkriget, Hanif “mannen som kunde tala med sverigedemokrater” Bali, spelar rätt kreativ boll på sociala medier", skriver Johannel Klenell.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Jag har inga barn. Kanske är det därför jag mest känner total förvirring under de där veckorna runt jul då juridiskt vuxna människor får spel över minsta antydan till att deras illbattingar skulle slippa undan från någon av de traditioner de själva utsattes för i sin barndom.

Det är viktigt med traditioner för både integration och för våra barn säger man. Traditioner är inte oviktiga. Men på senare år tycks vår stora svenska jultradition vara att se våra politiker försöka spela på våra lägsta känslor.

Moderaterna är det riksdagsparti som idag lägger mest energi på att ta hem Allsvenskt guld i spelad indignation över skitsaker. Sverigedemokraterna var tidigare svenska mästare på den här folksporten. Men deras toppskikt verkar ha stannat i den anonyma gärdsgårdsserien på Flashback eller i kommentarsfälten på nätets bruna slasksiter. Det är svårt för @Svensk_Viking88 att spela boll på elitnivå. Ebba Busch Thors kristdemokrater försöker ofta utmana med nonsensfrågor som genusdagis eller påhitt om att svenska traditioner är hotade. Hon skulle kunna spela för serieledning om det inte vore för att hennes kärnsupporters, kristna, tenderar att ha, well, moral.

Moderaternas most valuable player i kulturkriget, Hanif “mannen som kunde tala med sverigedemokrater” Bali, spelar rätt kreativ boll på sociala medier. Ena sekunden ett angrepp på det enda barn svensken tycks ha frikort att behandla som slagpåse, femtonåriga klimataktivisten Greta Thunberg. I nästa sekund lyfter han glasögonormens favoritvapen vid duell i gryningen – ordmärkande – för att med hjälp av en Power Point-rubrik påvisa att Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, anser att det inte finns en inhemsk svensk kultur. För att sedan antyda att barnbidragen behöver ses över då invandrarfamiljer föder fler barn än inrikes födda. Det är enligt Bali inte barn ”man skriker efter”.

Moderaternas mittfält är av snäppet lägre kvalitet. Gävleborgs riksdagsledamot – poolåterförsäljaren och kaosmagikern Lars Beckman – har även han gjort sig ett namn på sociala medier. Oklart varför då hans lätt förvirrade politiska kamp mot främst public service tycks handla om att komma in i Guinness rekordbok för att ha skrivit ordet ”mörkrött” flest gånger. Vid sidan av honom syns Jan Ericson, grinch från Sjuhärad, som lagt årsskiftet på att försöka bevisa att SVT ljuger om hur mycket folk som besökte Greta Thunbergs tal på FN:s klimatmöte i Katowice. Något ska man väl göra för sin riksdagslön antar jag. Lagets juniorspelare är Jonathan Bessou från Alingsås kommunfullmäktige där han enligt egen utsaga ”krossar socialism”. Bessou saknar Balis kreativitet, men kompenserar med sluggeregenskaper. I socialismkrossandet ingår tydligen att lyfta frågan om det är klokt att ”lågkvalificerade utländska mammor, som redan har svårt å få jobb, tjänar mer på att påfresta svensk barnomsorg med å kläcka ut fler ungar”. Som att det gick att bli rik på barnbidrag.

Någon vänsterytter finns givetvis inte på det moderata mittfältet.

När någon invänder mot Hanif Balis beteende på sociala medier brukar han berätta att han är den moderata politiker som fått flest personröster 2018. Ja, hela 4158 personer kryssade Bali i riksdagsvalet. Av hans 98,613 följare på Twitter är det knappt fem procent. Samtidigt backar Moderaterna i opinionen och körs sakta men säkert om av Sverigedemokraterna.

@Svensk_Viking88 behöver kanske inte spela på elitnivå ändå. Andra gör i sitt behov att skina på planen självmål på självmål åt honom.

Johannes Klenell

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.