På väg bort från demokratin

Ledare
PUBLICERAD:
President Jair Bolsonaro ler omgiven av sina manliga ministrar. Bara två kvinnor får plats i hans regering.
Foto: Eraldo Peres
Brasiliens president Jair Bolsonaro lovade i sitt installationstal att landet nu har befriats från socialism och politisk korrekthet. Risken är stor att demokratin kommer att undermineras under hans ledning.

Exmilitären Bolsonaro har hyllat militärdiktaturen som styrde det stora landet mellan 1964 och 1985. Han tycker att tortyr är helt okej och föraktar kvinnor och homosexuella. Rättsstatens principer är i uppenbar fara.

Brasilien är ett land präglat av stora klyftor, korruption och våld. Bolsonaro har lovat krafttag mot problemen, men hans lösningar lär inte fungera. Han är själv beroende av militären och de starka jordbruksföretagen, som lyfte honom till presidentposten. De grupper som var privilegierade under militärdiktaturen blir det igen.

I utbyte lovar han fortsatt skövling av regnskogen i Amazonas och att sätta vapen i händerna på ”goda” människor. Löftet om att lätta vapenlagen har fått vapenaktierna att gå upp kraftigt.

Men ännu mer vapen kommer inte att minska våldet i landet där det i dag begås 175 mord om dagen. Det sker årligen 30 mord per 100 000 invånare, att jämföra med Sverige, som har 1,12 mord per 100 000 invånare och år.

Rios nyvalde guvernör och Bolsonaros vän Wilson Witzel tycker att polisen ska få skjuta beväpnade kriminella även om de inte utgör ett direkt hot mot någon. Witzel föreslår också att Brasilien behöver sitt eget Guantanamo för att låsa in ”terrorister” i.

Bolsonaros regering är rena skräckkabinettet. Vicepresidenten är en general som hyllar Filippinernas skjutglade president Duterte. Miljöministern är liksom presidenten en klimatförnekare. Regeringen innehåller en utrikesminister som tror att Gud styr världen och en jordbruksminister som älskar bekämpningsmedel. Det finns bara två kvinnor i regeringen.

Högerextremisten Bolsonaro ser ut att bli en katastrof för klimatet, urfolken, jämställdheten, hbtq-personer och de mänskliga rättigheterna. Han har redan skrivit under ett dekret om att internationella organisationer som Human Rights Watch ska övervakas och kontrolleras.

Han har också aviserat att genusvetenskap och sexualundervisning ska bort från brasilianska skolor. Dessutom föraktar han globalt samarbete.

Intresset från de europeiska ledarna att delta i installationen i Brasilia var extremt lågt. Det var ingen slump att Ungerns auktoritäre premiärminister Viktor Orbán var enda närvarande EU-ledare. Han hade sällskap av lika auktoritäre Benjamin Netanyahu från Israel och Trumps utrikesminister Mike Pompeo.

Världen har fått ännu en nationalistisk ledare med fascistiska drag. Det var ingen bra start på 2019.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.