• idag
  30 maj
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det är fortfarande lika dumt

Ledare
PUBLICERAD:
Familj på promenad bland höstlöv. Låt barnbidraget vara en del av den generella välfärden.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Nu återkommer idén om att behovspröva barnbidraget och bara dela ut det till fattiga familjer. Det är fortfarande lika dumt. Barnbidraget är en viktig del i den generella välfärden.

Norges statsminister Erna Solberg bad i sitt nyårstal det norska folket att skaffa fler barn.

– Jag tror inte jag behöver förklara hur det går till. Jag ska inte heller komma med några nya pålagor, lovade hon.

Solberg är bekymrad över det låga födelsetalet i Norge. Om välfärden ska upprätthållas på nuvarande nivå behöver norska kvinnor föda fler barn. Sverige har inte samma problem, här är barnafödandet näst högst i Europa.

Förhoppningsvis ligger kärlek och framtidstro bakom det höga barnafödandet. Det är knappast av ekonomiska skäl som män och kvinnor bestämmer sig för att skaffa barn. Barn är ganska dyra i drift.

Swedbank räknar med att ett barn kostar 115 000 kronor det första levnadsåret. Fram till de fyller 19 år landar notan totalt på 1,4 miljoner kronor. Barnbidraget på 1 250 kronor i månaden täcker inte på långa vägar kostnaderna.

Barnbidraget fyllde 70 år i fjol. När det infördes 1948 fick mammorna 22 kronor per barn i månaden. Det kom till på ett socialdemokratiskt initiativ, som en viktig del i den generella välfärden.

Det är så det fortfarande ska ses, som en rättighet som gäller för alla. Andra byggstenar i den gemensamma välfärden är gratis utbildning och en skattesubventionerad sjukvård som gör att du inte blir ruinerad om du blir sjuk eller skadad.

Motståndet från högerpartierna har ofta varit starkt mot gemensamma välfärdsreformer. Det gäller fortfarande och det är därför inte överraskande att Liberala Ungdomsförbundet med support av några centerpartister och moderater i riksdagen nu återigen vill behovspröva barnbidraget. Förslaget kommer med jämna mellanrum från högerkanten.

– Problemet är helt enkelt att folk som inte behöver bidrag får bidrag. Jag tycker att vi ska ha generösa bidrag till dem som faktiskt behöver det, men inte sprätta pengar hej vilt omkring oss, säger Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell, till Ekot.

Det blir lite lustigt att prata om att sprätta pengar hej vilt omkring sig och att folk som inte behöver bidrag får bidrag när man samtidigt ser hur högern hyllar rot- och rutavdragen, som egentligen är ett riktat bidrag mest till de rika.

Det är inget slump att i topp på listan över rot- och rutbidrag ligger välbeställda borgerliga kommuner som Danderyd, Lidingö och Täby. Varför föreslår inte Forssell och andra liberaler en inkomstprövning av dessa bidrag? De flesta som får del av dem har bevisligen också råd.

Nej, barnbidraget ska inte behovsprövas. Det skulle urholka legitimiteten i välfärdens skattefinansiering. Det skulle kräva en stor administrativ apparat och skapa tröskeleffekter som gör att det inte lönar sig att arbeta, och det vill ju nästan inga politiker.

Liberalerna får helt enkelt stå ut med att barnbidraget också går till ett par prinsessor och ett antal miljonärsfamiljer.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.