Drömvärvning för Crusaders

Amerikansk fotboll
PUBLICERAD:
Stefan Galewski är klar för Carlstad Crusaders.
Foto: Yamamoto Shinji
Carlstad Crusaders inleder 2019 med att värva in svenskamerikanen Stefan Galewski, 26.
– Det är en drömvärvning för oss, säger Kalle Flognman i Crusaders sportgrupp.

Stefan Galewski har skrivit på för två år med Carlstad Crusaders och kommer senast från Uppsala 86ers där han var en nyckelspelare både som wide reciver och som defensiv back.

– Det finns en passion för fotboll i Karlstad och en vision för laget som tilltalar mig, säger 26-åringen i ett pressmeddelande.

Galewski är uppvuxen i Santa Cruz, Kalifornien, men har svenska rötter och går därför inte in under den amerikanska kvoten i truppen.

– Jag hoppas att jag kan göra ett positivt avtryck i Carlstad Crusaders och spela bra fotboll, säger Galewski som fanns med i den svenska EM-truppen i somras.

– Jag ser mig själv som en lagspelare med mycket erfarenhet av olika positioner eftersom jag är beredd att spela på vilken position som helst, bara det hjälper laget. Jag har också varit coach på high school ett år vilket har hjälpt mig bredda mina kunskaper. Jag älskar helt enkelt sporten och ville komma till Sverige för chansen att uppleva mer av landet samtidigt som jag kunde fortsätta spela.

För Crusaders är det en viktig pusselbit som nu har fallit på plats.

– Det är en drömvärvning för oss, inte minst för att Stefan själv visade att han verkligen ville komma till Karlstad och vara en del av vår tvåårssatsning där en titel i Europa hägrar 2020, säger Kalle Flognman i Carlstad Crusaders sportgrupp

– Det är en mångsidig spelare som dessutom har viktiga spetsegenskaper både i det offensiva och defensiva spelet. Oavsett hur vi väljer att använda Stefan så vet vi att han kommer ha en stor inverkan på spelet. Med den här typen av atlet känns det som vi får in en tredje USA-import, fortsätter Flognman.

Stefan Galewski började spela amerikansk fotboll relativt sent, under första året på Scotts Valley High School, efter att tidigare ha spelat fotboll. Han rekryterades inledningsvis som kicker men fick fler och fler roller efterhand.

– Sedan fortsatte jag spela på San Jose State (division 1) som tight end, men det blev bara ett år eftersom jag kände att jag inte var en del av skolans visioner framåt. Då bestämde jag mig för att stanna i San Jose för att fokusera på min utbildning i stället för att byta skola. Men det gjorde samtidigt att det kändes som jag lämnade sporten utan att jag var klar. Det gjorde att jag tog chansen att spela i Sverige när möjligheten dök upp, berättar Galewski.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.