• idag
  4 aug
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fantastiska Hilda gjorde det igen

Krönikor
PUBLICERAD:

Lördagen före jul ringde mobilen sent på kvällen. En skärrad vän som har tre hundar från vår uppfödning, berättade att Aragon och Sheila var på rymmen.

Självklart satte vi oss i bilen och åkte till Lövåsen där de bor och hjälpte till att leta. Det var mörkt, kallt och oron över att de sprungit ner mot Gapern eller Molkomssjön sköljde över oss. Vi bor också i ett rovdjurstätt område vilket gjorde inte saken bättre. En ettårig hane som precis har kommit in i spökåldern tillsammans med en snart treårig settertik på rymmen en kall decembernatt är ingen höjdare.

Men vi kallade på hjälp, Årets bragdhund Hilda som bor i Karlstad ryckte ut med sin matte Karin. I december fick Hilda motta priset Årets Bragdhund av Svenska kennelklubben på Hundmässan i Älvsjö.

Hilda som är en femårig labradortik har med sin målmedvetna spårning lyckats spåra bortsprungna hundar många gånger. Ibland blir det lyckliga slut men ibland sorgsna. Men vår historia slutade lyckligt. När vi andra gick längs gärden och vägar, åkte runt med bilar tog Hilda upp spåret efter de två rymmarna.

Ut på ett gärde och in i skogen spårade hon efter de två, spåren ledde fram till en glänta, ut på vägen och tillbaka igen. De två rymlingarna hade rörts sig i samma område verkade det som och inte så långt från sitt hem.

Skall hördes långt borta och Hilda hade markerat att rymlingarna var i närheten. I en glänta hittade hon dem och de kunde efter några timmar i den mörka decembernatten återförenas med matte och husse.

Fantastiska Hilda gjorde det igen och som hennes matte Karin sa “Det var jättebra att ni ringde så snabbt, för då är det lättar att för Hilda att spåra upp dem snabbt”.

Var rädda om era hundar i kväll när fyrverkerierna sätter igång.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.