• idag
  31 mars
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   10 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nödvändig broms mot extremhögern

Ledare
PUBLICERAD:
Anna Hedh (S) lämnar EU-parlamentet i vår. Det blir en förlust, hon har varit en broms mot gubbväldet och högern i parlamentet.
Foto: Pontus Lundahl / TT
Det är oklart om Sverige går mot ett extra val i vinter, men en sak är säker. Det väntar ett viktigt val till Europaparlamentet i slutet av maj. Nationalister och högerextremister vädrar morgonluft och de behöver en radikal och humanitär broms.

Redan i dag finns fler än 100 högerextremister i parlamentet. Grekiska nazister i Gyllene gryning har sällskap av främlingsfientliga italienska Lega Nord, franska Nationella fronten, ungerska Jobbik och tyska AfD. Två högernationalistiska parlamentariker från Sverigedemokraterna arbetar också för att spränga sönder EU inifrån.

Risken är stor att nationalisterna utnyttjar EU-valet för att stärka sina positioner även på hemmaplan. Det vore förödande inte minst för jämställdheten. Högervågen behöver stoppas och det sker bäst genom ett högt valdeltagande.

Trenden behöver brytas. Valdeltagandet har sjunkit i varje EU-val sedan 1979 och var senast låga 42,6 procent. Spännvidden är stor, från EU:s ”hemland” Belgiens 89,6 procent till Slovakiens ynka 13 procent. De forna öststaterna visar minst intresse, trots att de vunnit mycket på demokratin och EU-medlemskapet. EU kampanjar inför valet på temat #denhärgångenröstarjag”, men om det får någon effekt är oklart.

En som det inte går att rösta på i vår är stridbara Anna Hedh (S) från Kalmar. Efter tre mandatperioder och 15 år i parlamentet tackar hon för sig. Det är synd och ett stort kompetenstapp i den socialdemokratiska gruppen.

Det finns enormt mycket att göra inom de områden som Hedh har jobbat mest med: jämställdhet och kvinnors rättigheter. Att hon fortfarande brinner för sina hjärtefrågor märktes tydligt när jag och några andra S-märkta ledarskribenter besökte EU-parlamentet i slutet av november.

Hennes beslut att inte kandidera för en ny period överraskade därför åtminstone mig. Hon är bara 52 år och erfarenhet väger tungt i EU-sammanhang. Det tar tid att sätta sig in i hur unionen fungerar och för att få en position i parlamentet. En sådan position har Hedh skaffat sig när hon tagit strid till exempel mot stora leksakstillverkare,

Anna Hedh kallar sig själv sunt EU-kritisk och hon kryssade sig in från 31:a plats på valsedeln i valet 2004. Hon är fortfarande kritisk till mycket i unionen, som den enorma hierarkin och den patriarkala strukturen. Det är gubbigt och tungrott att byta riktning på kolossen.

Det är till exempel svårt att jobba mot människohandel när många EU-parlamentariker tycker att prostitution är världens äldsta yrke och att det är helt okej att köpa sex. När parlamentet flyttar till Strasbourg en vecka i månaden följs de alltid av några bussar med prostituerade.

Anna Hedh har varit drivande för att den svenska sexköpslagen ska spridas. Hon har varit rapportör om människohandeln, som är den brottslighet som växer mest. Sexslavhandeln blir allt grövre och efterfrågan på barn, till och med spädbarn ökar. Hedh arbetar för att ta fram en ny strategi med konkreta åtgärder för att bekämpa denna vidriga handel.

Hon lovar att fortsätta kampen för kvinnors och barns rättigheter även när hon lämnar parlamentet. Det är ändå en förlust att hon kliver av i vår.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.