• idag
  31 mars
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   10 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Butler med högerns budget

Ledare
PUBLICERAD:
Klyftorna växer och de vidgas ännu mer med högerns budget som hotar sammanhållningen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Svensk ekonomi har stora utmaningar framför sig. Tack vare friheten från Emu-systemet och att kronan kunde sjunka i värde har vi sluppit många av de fundamentala problem som de flesta Emu-länder brottas med.

Den ekonomiska tillväxten har varit hög, sysselsättningen har ökat kraftigt, statsbudgeten är internationell helt avundsvärd, födelsetalen är höga och problem med pensionssystem vida mindre än i många andra länder.

Enligt internationella analyser av OECD i Paris och Världsbanken har de ekonomiska klyftorna i vårt land ökat snabbare än i omvärlden. Detta har i sig varit negativt för miljoner svenskar som inte fått rättvis del av tillväxten men leder också till att den ekonomiska tillväxten bromsas.

Sammanhållningen i samhället hotas. En andra utmaning gäller problemen att öka sysselsättningsgraden bland flyktingarna. Ett tredje helt fundamentalt gäller att bromsa den globala uppvärmningen som framför allt beror på ökade koldioxidutsläpp.

I detta läge lägger KD och M en budget som får stöd i riksdagen av de gamla alliansbröderna Centern och Liberalerna och den nya vännen SD. Budgeten ökar genom stora skattesänkningar de tillväxthämmande klyftorna i samhället. Genomgående budskap är att Sverige är företagsfientligt och att det inte lönar sig att arbeta och skatterna därför behöver sänkas. Detta i ett land som har fått 200 miljardärer och oräkneliga vanliga miljonärer.

Budgeten minskar kraftigt miljösatsningarna genom att ta bort mångmiljardbelopp till naturvården, tar bort flygskatten och ökar koldioxidutsläppen. Man kastrerar arbetsförmedlingens resurser att lösa arbetslöshets och integrationsproblemen.

Man tar bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften men behåller företagens motsvarande avdrag. Detta i syfte att försvaga facket, minska medlemsantalet och belasta många lågavlönade medlemmar med kostnader på över 1000 kr per år.

Samtidigt tar de bort regeringens planer på en särskild skatt på miljoninkomster och bankvinster. I stället införs en tredubbling av maximibeloppet för RUT-avdragen. Tredubblingen innebär att en familj med miljoninkomster ska kunna slippa ytterligare 100 000 kronor i skatt och inte bara 50 000 som idag.

För att nå sådana avdrag måste det röra sig om folk med egen butler eller annat tjänstefolk. Så långt från vanliga pensionärers behov av elementär service i form av hemtjänst. Och detta trots att de vägrat utreda vilka effekterna är av dagens femmiljardersnota för avdragen och om dessa effekter kunde förbättras.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.