Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad Airport tror inte flygandet kommer öka

Publicerad:

Hans Wennerholm förutsätter att de nya linjerna kommer minska utsläppen.
Hans Wennerholm förutsätter att de nya linjerna kommer minska utsläppen. Foto: Håkan Strandman

Karlstad Airport hoppas att de nya linjerna till Thailand kan minska värmlänningarnas koldioxidutsläpp. Samtidigt hoppas han på nya politiska beslut som ökar på tillverkningen av biobränslen så att flygplatsen kan nå klimatmålen.

Enligt Karlstad Airports flygplatschef Hans Wennerholm förutsätter man att resandet inte ökar med nya linjer till Thailand och Paris. Snarare hoppas man att koldioxidutsläppen minskar när färre tar bilen till andra flygplatser.

– Vi flyttar långdistansresmålen närmare värmlänningarna, säger han.

Han pekar också på att det handlar om större, moderna flygplan som släpper ut mindre. Detta gör att utsläppet per passagerare blir lägre.

Själv anser Hans Wennerholm att det är viktigt att man satsar på flygplatsen.

– Flygplatsen måste utvecklas, annars läggs vi ner. Den här flygplatsen är viktig för regionen, befolkningen och näringslivet i Värmland.

Kritik mot satsningar på flygplatsen

Enligt Wennerholm går utvecklingen inom flygbranschen mot större flygplan som drar mindre. Om inte flygplatsen byggs om så att man kan ta emot dessa kommer man kanske inte kunna erbjuda några charterdestinationer alls i framtiden.

– Det trycket känner vi från de stora researrangörerna. Sen vill vi kunna vara ett alternativ för fraktflyg, inte bara charter och då är den här investeringen nödvändig.

När miljömålen för flygplatsen sattes för flera år sedan trodde man att tillverkningen av biobränsle skulle kommit längre vid det här laget. Idag tillverkas godkänt flygbiobränsle endast i Kalifornien.

I övrig verksamhet är Karlstad Airport koldioxidneutrala, men vad flygplanen kör på kan de inte styra över.

– Vi kan jobba på att tillhandahålla biobränsle som alternativ, men vi kan inte tvinga bolagen att betala för det. Så då gäller det att vi får pengar från ägare och passagerare så att vi kan betala mellanskillnaden, säger Hans Wennerholm.

Han hoppas på en förändring nationellt genom styrmedel, lagstiftning och investeringsbidrag.

– Om alla måste minska koldioxidutsläppen så ökar efterfrågan på biobränslen och tillverkarna ser att det finns en långsiktig marknad. Då kan de börja investera, säger han.

Artikeltaggar

Hans WennerholmKarlstadNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.