Leder lata unga oss i fördärvet?

Ledare
PUBLICERAD:
Är den yngre generationen en hög med bortskämda snorungar som hellre festar än jobbar?
Foto: Gorm, Kallestad
Stämmer allmänhetens syn på ungdomar som lata personer med dålig arbetsmoral, eller varför sjukskriver sig unga mer ofta än äldre egentligen?

Lata. Oengagerade. Dålig arbetsmoral. Sitter för mycket vid datorn och mobilen. För lite motion. Vill hellre festa än jobba. Ja, ska man tro allmänhetens åsikter om varför unga är sjukskrivna i högre utsträckning än äldre snålar man inte på krutet. SVT frågade folk på gatan varför de trodde unga är mer frånvarande från jobbet än äldre. Och svaren talade inte till de ungas fördel.

Jobbhälsoindex årliga undersökning visar att unga i högre utsträckning än äldre sjukskriver sig. Och ska man tro allmänheten är det på grund av orsakerna ovan.

Och klart att det är tröttsamt att gång på gång tvingas förhålla sig till bilden av att den yngre generationen är en hög med bortskämda snorungar, för att den gruppen sjukskriver sig oftare än äldre, eller är långtidsarbetslösa.

Inte minst när olika fackförbund, SCB och olika forskningsstudier samtidigt hissar röd flagg för en utveckling som pekar på hur den psykiska ohälsan bland unga skenar.

Det är en lång rad faktorer som tillsammans ger dagens unga ett helsike. Dåliga arbetsvillkor skapar en osäkerhet och otrygghet på jobbet. En akut bostadsbrist skapar en ofrånkomlig stress för att hamna på gatan om det inte löser sig med nästa tillfälliga kontrakt. Höga hyror tvingar studenter att jobba parallellt med studierna, ibland så pass mycket att det knappt går ihop.

Låg, facklig anslutning bland unga skapar en arbetskultur bland arbetsgivarna där unga utnyttjas. Inte konstigt att det skapar incitament för att också sjukskriva sig från skiten.

Jobbhälsoindex egna rapport visar exempelvis att akademiker är mer friska än arbetare. De som får livspusslet att gå ihop smidigt är också mer friska. Dålig stresshantering på arbetsplatsen leder också till hög sjukfrånvaro.

Och, det nästan allvarligaste rapporten visar, är att gruppen med högst sjukfrånvaro också har den högsta sjuknärvaron. Alltså att man jobbar trots att man är sjuk.

Sen är det klart att många unga också curlas till förbannelse. Lägenheter som köps av föräldrarna till barnen ”som en investering”. Mammor som tar tvätten åt sina utflugna, vuxna söner. Pappor som för över några extra tusenlappar åt barnen, som en liten bonus.

Frågan är om det är de ungas fel, eller bara ett symptom på att klassklyftorna i Sverige ökar. Där en allt större grupp unga i större utsträckning har en ekonomisk uppbackning hemifrån och där vuxna i allt högre grad kan bistå sina egna barn den hjälpen man själv aldrig fick som ung.

För nog sliter dagens unga. Vissa mer än andra, så klart. Men så har det alltid varit. Och kritisera hellre fördelningspolitiken än framtidens generation. För samtidigt som de mer bemedlade ungdomarna kan lägga upp fötterna, sliter andra arslet av sig för att få vardagen att gå ihop.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.