Ha en riktigt god övergångsjul

Ledare
PUBLICERAD:
Juletid och dags för ledarsidans hårda klappar.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Det är julafton och förhoppningsvis julefrid, trots att det i år är en övergångsjul. I ledarsidans julklappssäck finns hårda bokpaket till partiledarna som måste ägna helgerna åt svåra förhandlingar och till några andra som stått i rampljuset under 2018.

Talmannen Andreas Norlén har visat stort tålamod under hösten. Han har med varm och vänlig hand lett oss genom ett antal talmans- och fikarundor, sonderingar och terapisamtal. Han har pedagogiskt förklarat regeringsformen för journalister som helst sluppit ännu en presskonferens i riksdagshuset. Han får prästen och professorn Owe Wikströms Långsamhetens lov, en bok som manar till motstånd mot tidens jäkt.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson får vänta på sin julklapp. Han drog med familjen till Thailand mitt i statsministercirkusen och är tillbaka först i början av 2019. Då får han Thomas Erikssons storsäljare Omgiven av idioter, något som Åkesson är van vid. Han får återkommande sparka ut partimedlemmar som uppträtt galet i ett parti som är en enda stor skandalfabrik. Senast i raden är riksdagsledamoten Jonas Millard, som på nätet gett tips på hur man köper sex i Thailand och kallat kvinnor för ”sliddjur”, ”hyndor” och ”horor”. Man undrar hur många skandaler partiets väljare tål.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor får Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Hon visste inte vem som skrivit boken i SVT:s utfrågning inför valet. Det är en allvarlig brist i allmänbildningen. Denna brist får hon nu råda bot på genom att läsa Selmas mästerverk. Förhoppningsvis lär hon sig också en del om Värmland och om könsmaktsordningen.

Statsminister Stefan Löfven har lång erfarenhet av förhandlingar. Inför det som väntar med Annie Lööf är det ändå bra med en uppfräschning. Han får därför Du får som du vill eller Konsten att förhandla, skriven av Herb Cohen, utsedd till världens bäste förhandlare av Playboy Magazine (!) på 80-talet.

Centerledaren Annie Lööf borde ha läst Tage Danielssons Tankar från roten innan hon ställde ut sina oförenliga löften, men bättre sent än aldrig. Hon får boken nu och bör särskilt lägga märke till orden: ”Säll är den som har till rättesnöre att man bör nog tänka efter före.”

Fotbollens förbundskapten Janne Andersson och hans lag gjorde stordåd under VM i Ryssland i somras. Nästa år väntar ett stenhårt EM-kval och om laget tar sig till EM 2020 är det kanske läge att göra som Tommy Svensson gjorde i VM 1994 och ta till lite poesi. Janne får därför Karin Boyes diktsamling Härdarna med orden: ”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.”

Ja, nog är livet ett äventyr. Det gäller inte minst julen med dess kärleksbudskap. Var rädda om varandra, ta det lugnt med spriten och ät inte för mycket. Ha en riktigt god övergångsjul!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.