• idag
  4 aug
  15°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Serieförbrytarens tid är här - God Jul!

Krönikor
PUBLICERAD:
Julen är en tid höljd i myter och mysterier, sägs det. Hur tar sig till exempel tomten, det smälltjocka eländet, ned genom skorstenarna? Och hur tar han sig in i den majoritet av hushåll som numera saknar skorsten? Nån sorts brottslighet torde vara inblandad, den saken är klar.

Låt oss leka med tanken att en överdrivet nitisk åklagare – troligen en före detta odygdig pojkspoling som aldrig fick de klappar han ville ha – ger sig fanken på att sätta dit herr Claus. Hur lång blir egentligen listan över åtalspunkter? Tja, ganska imponerande faktiskt.

Vi börjar med själva julklappsleveransen: Olaga intrång, hemfridsbrott, ofredande, eventuellt skadegörelse om släden eller tomterumpan orsakar åverkan på fastigheten. Vidare en lång rad ekonomiska brott som har med tillverkning och distribution av produkter utan vederbörliga tillstånd att göra: allt från bokförings- och skattebrott till grova överträdelser av tullagstiftningen.

Men det som verkligen skickar tomtefar i buren på vatten och bröd har med tomtenissarna och renarna att göra. Att anstifta till barnarbete har fängelse i straffskalan, liksom grovt djurplågeri. Rudolf och hans polare pressas trots allt årligen att dra en överlastad släde femtielva varv runt jorden.

Så kan det gå med missriktad välvilja. Lycka till tomten!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.