• idag
  31 mars
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   10 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Akademien tar död på sig själv

Ledare
PUBLICERAD:
Tomt på många stolar när Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm inleddes på torsdagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det var gott om tomma stolar när Svenska Akademien inledde sin årliga högtidssammankomst i torsdags kväll. Runt bordet satt sju sorgliga män och det var glest även på hedersplatserna i Börshuset.

Ärkebiskopen Antje Jackelén bojkottade tillställningen av solidaritet. Författaren Agneta Pleijel gjorde likaså, i protest mot arrogansen och ”den oerhört avsmakliga personstrid som har blottats inom Akademien”.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten var inte där. Halva kungafamiljen avstod också, och de som var där reste sig inte som brukligt är när akademiledamöterna gjorde entré. För att slippa resa sig upp valde de att stå upp ända tills ledamöterna hade satt sig ner. Hovet ryktas dessutom ha se till att Horace Engdahl inte fick hålla tal under kvällen.

Stödet och förtroendet för Akademien urholkas sakta med säkert. Om utförsbacken fortsätter flagnar glansen och församlingen tar långsamt död på sig själv.

Det hjälper föga att tre nya ledamöter har valts in och att juristen Eric M Runesson läxade upp sina kollegor på ett elegant sätt. Eller att poeten Jila Mossaed valde att hylla modiga Kerstin Ekman som lämnade de aderton 1989 när de inte stod upp för mordhotade Salman Rushdie. Hennes stol har stått tom sedan dess.

Det hjälper föga att ständige sekreteraren Anders Olsson hävdar att de har inlett ett omfattande förnyelsearbete sedan i våras. Så länge gamla stötar som Sture Allén och Horace Engdahl krampaktigt håller kvar vid sina stolar är riktig förnyelse omöjlig. De sitter på livstid och vägrar avgå, trots att de har visat brist på såväl snille som smak.

Sture Allén avfärdade sexanklagelserna mot ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault för 20 år sedan. Horace Engdahl försvarar fortfarande våldtäktsmannen, och ifrågasätter hovrättens fängelsedom. Engdahl ville stoppa den advokatutredning som Akademien beställde och som nu föreslår att “kulturprofilens” hustru Katarina Frostensson omedelbart frivilligt bör lämna sin stol.

Horace har kallat Sara Danius för den sämsta sekreteraren sedan 1786. Han har i en färsk intervju sagt att han inte vet om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar. Vilket århundrade lever han i? Han hade definitivt passat bättre på Gustaf III:s 1700-tal.

Det märkliga är att en unken och otidsenlig institution, den ärvda svenska monarkin, ska rädda en annan unken och otidsenlig institution. Frågan är om det är möjligt utan en omstart där alla gamla akademiledamöter avsätts.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.