Värmlänningar kvar i kampen om Jerringpriset

Sport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Johan Kristoffersson är kvar i kampen om Jerringpriset.
Foto: Peter Bäcker
Ett stort antal OS-hjältar är utslagna.
Men Johan Kristoffersson, Björn Goop och Tre Kronor med Jacob de la Rose och Mikael Wikstrand är kvar i kampen om Jerringpriset.

Under torsdagsmorgonen presenterade Radiosporten de åtta kandidater som är kvar i kampen om Jerringpriset efter den första röstningsomgången där 16 alternativ fanns med från början.

Överraskande försvann flera av de svenska OS-hjältarna.

André Myhrer, Frida Hansdotter, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, herrarna i skidskyttestafetten och lag Anna Hasselborg i curling är alla utslagna liksom herrlandslaget i fotboll och golfspelaren Pernilla Lindberg.

Björn Goop har också chansen att vinna.
Foto: Peter Bäcker

Men ur värmländsk synvinkel är den kvarvarande listan munter läsning.

Rallycrosskungen Johan Kristoffersson, som vann sitt andra raka VM-guld i överlägsen stil, är fortfarande med i racet liksom Björn Goop som vann Prix d´Amerique.

Tre Kronor, som vann andra raka VM-guldet med värmländske Jacob de la Rose och FBK-backen Mikael Wikstrand i truppen, är också med i matchen fortfarande.

I Björn Goops fall blev det under torsdagen en del skriverier om att tidningen Travronden hjälper kusken att jaga röster, bland annat i Finland och Frankrike.

– Jag förstår att det skapar reaktioner, säger Travrondens chefredaktör Joakim Svensson till Expressen.

Han anser dock inte att kampanjen inte är regelvidrig.

– För vår del handlar det om att uppmärksamma att en av de största idrottarna inom vår sport är nominerad. Och Björn Goop är väldigt mycket i Frankrike, och hästen har en finsk tränare. Det är ett internationellt ekipage, säger han.

Enligt Radiosportens chef Markus Boger har Travronden inte gjort fel.

– Vi säger ju att det är svenska folkets pris, men det går inte att kontrollera om någon ringer från USA till exempel, säger han till Expressen.

– Det finns inget förbud emot att folk som befinner sig utomlands ska rösta. Och jag känner ingen större oro för att det blir en massiv kampanj i utlandet.

Övriga kvarvarande kandidater är Hanna Öberg, OS-guld i skidskytte, Henrik Harlaut, dubbla guld i freeskiingens X Games, Tove Alexandersson, två VM-guld i orientering, Armand Duplantis, EM-guld i stavhopp efter att ha hoppat 6,05, samt Sarah Sjöström, fyra EM-guld i simning.

Jerringprisvinnaren presenteras på Idrottsgalan den 21 januari.

Jacob de la Rose och Mikael Wikstrand ingick i Tre Kronors guldvinnande lag.
Foto: Peter Bäcker
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.