• idag
  5 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Toner som slår an julen

Musik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Lyser snön med sin frånvaro i jul? Har du svårt att komma i stämning lagom till dopparedan? Då kanske julmusik är lösningen. Hatad, älskad och flitigt spelad i december, år efter år.

Varje år presenterar Stim statistik över de tio mest spelade jullåtarna. Inte helt oväntat toppar “Tänd ett ljus” av Lasse Lindbom och Niklas Strömstedt listan med jullåtar av svenska upphovspersoner, tätt följd av “Mer jul” (Tomas Adolphson och Anders Falk) och “Jul, jul, strålande jul“ (Gustaf Nordqvist och Edvard Evers) som i år har bytt plats på listan.

Etta på den internationella listan är “All I want for Christmas is you” av Walter Afanasieff och Mariah Carey.

Topplistorna från Stim hittar du här.

Religion och humor

Men vad är det egentligen som kännetecknar en jullåt? Enligt Jonas Nordin, musikkonsulent på Stim, har jullåtar ett känsloläge som är “tryggt, varmt och pyntat med en rejäl dos nostalgisk glädje och tacksamhet”.

Och budskapet i låtarna liknar varandra, oavsett ursprung.

– Om kulturen är mer religiös tenderar låtarna att ha mer religiösa inslag med stjärnor och änglar istället för snö och renar. Då och då dyker det upp jullåtar med lite fyndiga texter ”jag vill ha dig i julklapp” eller ”tomten har åkt vilse”. Man kryddar alltså gärna med en dos humor, förklarar Jonas Nordin i ett pressmeddelande.

Jullåtarna dominerar

Enligt musiktjänsten Spotify har Mariah Carey hård konkurrens från “Last Christmas” av Wham! som en vecka innan julafton var det den för tillfället mest streamade låten i Sverige. Värt att notera i sammanhanget var de tjugo första låtarna på listan “Topp 50 i Sverige” jullåtar, med undantag för låten “Shallow” från filmen “A star is born” som hade premiär i början av december.

Om vi ska tro över en miljon Twitteranvändare är det “Fairytale of New York“ med The Pogues som är världens bästa jullåt. Förra året genomfördes nämligen en omröstning skapad av den brittiske programledaren Richard Osman, vilket Kulturnytt i P4 rapporterade om. ”Fairytale of New York“ mötte ”Last Christmas“ i finalen och vann med 51 procent av drygt 22 000 röster.

Nya klassiker

Det är inte ovanligt att de klassiska jullåtarna tolkas av nya artister eller utmanas av nyinspelade diton. Under 2018 var det ett gäng svenska artister som släppte julmusik. Kanske någon av dessa faller dig i smaken?

Miss Li - Den vintertid nu kommer

Lisa Ajax - Terribly Good christmas

Wiktoria - I Told Santa

Albin Lee Meldau - Shine Over Lake And Shore

Andreas Weise - Christmas Peacetime

I Värmland har studenter på musikhögskolan i Ingesund släppt “A Lovely Christmas” som är skriven och producerad av studenterna på musikproduktionsprogrammet under ledning av Carl Utbult. Det är den fjärde jullåten som släpps av skolans studenter och låten finns att lyssna på här.

Redaktionerna tipsar

Om du varken har tid, ork eller lust att leta upp låtarna som försätter dig i julstämning har medarbetare på NWT och VF samlat sina favoriter, som hjälp på traven.

Hela listan kan du lyssna på här:

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.