Högern struntar i klimatet

Ledare
PUBLICERAD:
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, struntar i klimathotet.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Så gjorde de tre konservativa partierna M, KD och SD gemensamt vad de hade lovat. Körde över övergångsregeringens övergångsbudget med en klassisk högerbudget. Centern och Liberalerna lät det ske och det bådar inte gott för fortsättningen.

Denna höst har inte liknat någon annan i svensk politik. Tre månader efter valet finns ännu inte en ”riktig” regering på plats. När en sådan är bildad bör den få största möjliga utrymme att lägga en ändringsbudget för 2019.

Moderaterna och Kristdemokraterna kunde inte vänta. Med hjälp av Sverigedemokraterna fick de stöd för sin budgetreservation. Stefan Löfven kallar den för en servettskiss, vilken avfärdas av Ulf Kristersson som nonsens.

Men visst är det skillnad på ett genomarbetat budgetförslag på flera tusen sidor och en hastigt framtagen reservation på 28 sidor. Mycket är oklart och effekterna inte utredda.

Sidantalet är dock inte det stora problemet utan det är innehållet. När högern talar om nödvändiga strukturförändringar handlar det som vanligt om stora skattesänkningar på totalt 20 miljarder kronor, där mest går till dem som redan tjänar bra. Pengarna hade gjort mer nytta i skolan, vården och omsorgen.

Moderaterna och Kristdemokraterna tror att ett tredubblat rutbidrag bygger Sverige starkt och drar samtidigt ner stödet till utbildning. Har de inte hört talas om kompetensbristen hos svenska företag? Ska Sverige städa sig starkt i den globala konkurrensen?

De konservativa partierna vill fortsätta försvaga den fackliga rörelsen genom att slopa avdragsrätten för fackavgift. Arbetsgivarorganisationerna får dock behålla avdraget för sin förhandlingsverksamhet, och arbetsgivarpartiet Sverigedemokraterna nickar instämmande.

Anslagen till byggande av fler bostäder dras ner kraftigt och det kommer inte att lindra den stora bostadsbristen. Insatserna för att få arbetslösa i arbete blir färre. Anslagen till jämställdhet och för nyanländas integration minskar och det kommer inte att underlätta arbetet för att minska klyftorna.

Värst av allt är att de tre konservativa partierna drar bort 2,1 miljarder kronor från klimat- och miljöbudgeten mitt under det pågående klimattoppmötet i Katowice. Har inte de ekonomiska talespersonerna Elisabeth Svantesson, Jakob Forssmed och Oscar Sjöstedt hört larmrapporterna om att utsläppen av växthusgaser måste minska dramatiskt och att det måste ske nu?

Tydligen inte, eller också är de på väg att ansluta sig till klimatförnekarna. Hur kan de annars åter göra flyget till ett skattefrälse genom att ta bort den måttliga flygskatten? Hur kan de annars sänka de indexerade höjningarna av bensinskatten och utöka dieselsubventionerna till jordbruket när de vet att det kommer att öka utsläppen? Att göra det billigare att släppa ut är helt bisarrt.

De vill dessutom dra ner stödet till solceller och halvera skyddet för värdefull natur. Får de konservativa partierna bestämma blir inte Sverige längre en ledande nation i klimatarbetet. Att ”miljöpartierna” Centerpartiet och Liberalerna inte protesterar är oroväckande inför framtiden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.