Hoppa till huvudinnehållet

Mästarna förstärker – och fler spelare på ingång

Publicerad:
Frida Olsson Granlund, Anna Hedström, Elin Thimfors och Caroline Andersson ser ut att få fler lagkamrater nästa säsong då Carlstad Crusaders efter guldet blivit ett attraktivt lag att spela i.
Frida Olsson Granlund, Anna Hedström, Elin Thimfors och Caroline Andersson ser ut att få fler lagkamrater nästa säsong då Carlstad Crusaders efter guldet blivit ett attraktivt lag att spela i. Foto: Tommy Andersson

SM-guldet ger ringar på vattnet för Carlstad Crusaders.

Några nyförvärv är redan klara – och fler är på ingång när damlaget ser ut att få en bredare trupp.

– Det är mycket på gång, säger sportchefen Christian Forsman.

Det dramatiska SM-guldet i juli, efter 30–22 mot Örebro Black Knights, var det första någonsin för Carlstad Crusaders damer.

Men tanken är inte att det ska bli det sista när man nu jobbar hårt för att få ihop en än mer slagkraftig trupp till nästa säsong.

Och att man nu är regerande mästare underlättar i det bygget.

– Det är alltid lättare att rekrytera när man vunnit. Så har det varit för herrarna i många år. Där har vi även kunnat locka med Europaspel och förhoppningsvis kommer det även på damsidan, än så länge är det bara i planeringsstadiet, säger Christian Forsman.

Basketprofilen ett nyförvärv

Han var offensiv koordinator när guldet bärgades och förutom att han fortsätter i den rollen, kombinerat med att vara förbundskapten för svenska damlandslaget, har han nu även titeln sportchef i den nystartade sportgrupp Crusaders startat på damsidan.

Efter att den här säsongen haft ett antal spelare som dubblerat och spelat både offensivt och defensivt är förhoppningen att nu bredda truppen.

– Vi har fått in fyra nya spelare via de prova på-dagar vi haft.

Ett namn som sticker ut där, 29-åriga Elin Skoog med meriter från basket på hög nivå i Arvika men som de senaste två åren hållit på med styrkelyft.

– Henne tror jag stenhårt på. Det kan bli en ny Karin Ullén. Hon kanske inte är riktigt lika aggressiv men har, tack vare basketen, mycket gratis med bra händer.

Karin Ullén är en av de spelare som är klar för en fortsättning, precis som andra nyckelspelare som Linda Johansson, Elin Thimfors, Anna Hedström, Therese Helgman, Frida Olsson Granlund och Dessire Strömberg.

Malin Jonsson, som varit med sedan starten i Crusaders, tar en timeout. Här flankeras hon av Ida Handel, Ebba Hagbom och Linn Aronsson.
Malin Jonsson, som varit med sedan starten i Crusaders, tar en timeout. Här flankeras hon av Ida Handel, Ebba Hagbom och Linn Aronsson. Foto: Håkan Strandman

På minuskontot finns fyra spelare. Trotjänarna Jessie Gustafsson och Sandra Österman, tidigare Dahlskog, slutar.

– Båda två har varit med länge. Dessutom kommer inte Chatarina Bengtsson spela nästa säsong, hon blir mamma i vår, samtidigt som Malin Jonsson tagit en timeout och ännu inte vet om hon kommer spela.

– Det är klart det är kännbart för oss. Ta en sån som Malin som spelat både offensivt och defensivt. Hon blir en stor utmaning att ersätta.

Men nyförvärv är på ingång.

– Det finns ingen öppen rekrytering på damsidan där klubbarna inte aktivt värvar från varandra. Däremot får spelare som vill byta klubb själva ta initiativ och även om inget är klart så är det spelare som har hört av sig till oss.

Meriterade spelare mot comeback

Dessutom kan två landslagsmeriterade spelare vara på väg mot återkomster.

Jonna Didriksson åkte på en korsbandsskada i 2018 års säsongs första match och första spel.

– Hon är opererad och ska kunna vara matchklar precis till säsongsstart om allt går vägen. En nyckelspelare för oss.

Ida Handel är på väg mot spel igen efter en säsong som huvudtränare.
Ida Handel är på väg mot spel igen efter en säsong som huvudtränare. Foto: Johan Hedlund

En knäskada stoppade även Ida Handel från spel i somras, i stället tog hon rollen som huvudtränare. Men nu siktar hon på spel igen.

– Hon försökte sig på en comeback i landslaget nu under hösten men då höll inte riktigt knäet. Nu siktar hon på att bli klar till nästa säsong. Inget är påskrivet där än, men vi hoppas kunna knyta till oss Ida innan jul. Det skulle betyda mycket, säger Forsman.

Handel behöver dock ersättas som coach och sett till staben där har Crusaders kommit ungefär halvvägs. Forsman fortsätter som offensiv koordinator och där är Robin Juhlin klar som recievercoach och Daniel Nyhlén som quarterbackcoach.

– Men Daniel Juhlin lämnar som defensiv koordinator och är ett stort tapp. Vi jobbar på att ersätta honom och Ida.

Hyllar nya upplägget

I övrigt gillar Christian Forsman det nya upplägg som införs 2019 med en superserie på damsidan med endast fem lag medan övriga lag får spela i två division 1-serier.

– Jag tycker det är bra. Som det var nu var det nästan omöjligt att starta ett nytt lag, det har hänt så mycket med fotbollen på damsidan de fyra-fem senaste åren.

Karlskogas Torgny Bergstöm var en av de som tryckte på hårdast för förändringen då Wolves är på väg att starta ett andra värmländskt damlag.

– Målsättningen är ju att sporten ska växa och att dela upp i två olika divisioner var ett måste för att fortsätta utvecklingen. Det gynnar ingen att nystartade lag ska möta de svenska topplagen och förlora med 50-60 poäng.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollAnna HedströmCarlstad Crusaders damChristian ForsmanIda HandelKarin UllénLinda JohanssonTherese Helgman

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.