• idag
  3 aug
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  4 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Övervinsterna kostar dig mycket

Ledare
PUBLICERAD:
Kreditkortsföretagen använder data om sina kunder för att ta betalt av företagen - som lägger kostnaden på dig som konsument.
Foto: Jon Olav, Nesvold
Vill du ha högre reallön med uppåt 25 000 kronor per år? Utan att anstränga dig mera, arbeta flera timmar, eller byta jobb. Det låter väl för bra för att vara sant.

Men ändock vore det möjligt om övervinsterna i näringslivet försvann och fri konkurrens skapades. I alla fall enligt seriösa beräkningar av den ansedda konservativa tidskriften Economist. Siffran gäller för USA och kanske är något lägre för oss.

Monopolen finns överallt och läget påminner om 1800-talet då jätteföretagen lade under sig marknaderna och köpte upp konkurrenter eller hotade dem till underkastelse. Då ingrep president Teodor Roosevelt mot monopolormen och bröt upp de största företagen och fick friare konkurrens som ledde till lägre priser för konsumenterna. Något liknande behövs idag.

Enligt Economists noggranna analys har monopolvinsterna, det vill säga vinsterna över en normalt rimlig avkastning, nu blivit i klass med 1890-talet. Företag lyckas behålla vinsterna länge på grund av att nya bättre konkurrenter köps upp till fantasipriser. Sådana företag med monopolvinster finns ofta i hightech. Hit hör populära företag som Apple, Amazon, Facebook, Google, men också Visa, Mastercard och American Express.

Det typiska för dessa är att de ger intryck av att vara gratis och har många miljoner kanske hundratals miljoner konsumenter som kunder. Men använder sina enorma resurser i form av data för att utöva monopolmakt över sina annons -och användarföretag.

Vi andra kan ofta fritt använda dem, men får istället dyrt betala när vi handlar de varor och tjänster som annonserats. Dyker det upp billigare konkurrenter köps de upp av monopolföretagen. Läkemedelsföretag vars patentskydd riskerar att löpa ut gör mindre förändringar och kan då få ytterligare år med monopolvinster.

I USA är problemen större än i Europa och konsumenterna har mer att tjäna på att löneandelen ökar och vinsterna pressas tillbaka. Men i Sverige använder vi väl de ovan nämnda hightech företagen väl så mycket som i USA. Bankvinsterna är värre än i USA. Däremot är konkurrensen bättre här när det gäller flyg, och sannolikt är vinsterna fortfarande lägre i sjukvården.

Det typiska för hightech är också skyhöga värderingar på aktiebörsen. Värderingar som bara är realistiska om monopolen får fortsätta lång tid framöver och ytterligare kraftigt öka sina vinster. Detta skräckscenario tror inte Economist på utan ser en vändning i opinionen mot monopolen. Vad händer i Sverige? Affärstidningarna tiger ihjäl Economists analys.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.