Rösta på Lussekatten 2018!

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nu ska VF:s prestigefyllda tävling Lussekatten avgöras.
Rösta i dag, torsdag 6 december, på en av följande elva kattidater - via telefon, mejl eller på VF:s Facebooksida.

Runt ett 100-tal anmälningar kom in till redaktionen, och efter en svettig process har finalfältet till slut utkristalliserats. Finalen pågår endast under torsdagen, så se till att rösta direkt. Du gör det på ett av följande tre sätt:

Ring till 054-175521 och ange vilken katt Du vill rösta på. Tiderna: 9.00-12.00, 15.00-18.00

Mejla till lussekatten@vf.se fram till kl 18.00.

• Gå in på VF:s Facebooksida och tryck gilla under Din favorit fram till kl 18.00.

Den vinnande katten har ett diplom samt ett presentkort på en djurbutik att se fram emot – och hen presenteras i ett stort segerreportage på Luciadagen.

1) Elvis, Grava. Finalfältets tyngsta kandidat väger in på nio kilo. Det är tur att matte har stora jordgubbsfält som Elvis kan vara med och rensa på somrarna. Hans näst mest framträdande drag är att han älskar andra katter. Sorgen var stor när den äldre kattkompisen dog, men två nya kattfröknar anslöt snart och dem älskar han över allt annat. De tungtvättas varje morgon varken de vill eller ej.
2) Lisa, Grums. Matte skriver att ettåriga Lisa är “50 procent Maine Cool”. Det tror vi inte är ett stavfel. Hon är nämligen mycket bestämd med vem som ska få klappa henne, och älskar gourmetmat som gorgonzolaost. Lillhusse, åtta år, är dock en favorit i huset. När han lagt sig kryper Liset under täcket och nafsar honom på benet. Inte somna för fort!
3) Smilla, Hammarö. Är man av rasen Sphynx som blott halvåret gamla Smilla så har man inte särskilt mycket päls att ståta med. Ingen alls, faktiskt. Hon ser till att hitta knän istället för att hålla värmen, att ta ett bad är nämligen inget alternativ. Vatten: usch! Lätt kalabalik uppstod då Smilla försvann och till slut återfanns inne i soffan. Den fick skruvas isär...
4) Snickers, Skoghall. När hungern drabbar denne treåring liknar han mer en get än en katt. Han sätter tänderna i det som passerar hans väg: frigolit, metall, nakna fötter. Namnam! Vid ett tillfälle kunde det ha slutat illa. Matte stod vid spisen då plötsligt Snickers tog ett skutt och landade i hennes stekpanna. Lyckligtvis satte han tassarna på falukorven.
5) Muzze, Skåre. Hälften skogkatt, hälften perser, 100 procent matvrak. Det är Muzze i ett nötskal. Under sina 17 jordsnurr har han ätit sig igenom matcirkeln från alla tänkbara håll: dillchips, kanelbullar, oliver och yoghurt är några av favoriterna. Han är också en gubbfluktare när matte står i duschen, och på natten snarkar han som en skogshuggare.
6) Ygritte, Årjäng. Denna Årjängsmadam är född ute i det vilda, liksom hennes namne i teveserien Game of Thrones. Det har aldrig riktigt gått ur henne. Ygritte drar till skogs i maj varje år och återvänder nästan bara om nån lockar med jordgubbar. På vintern håller hon sig dock inomhus, då hon avskyr kyla. Men pälsborstning är grejer det!
7) Chris, Åmotfors. Denna silvergråa ettåring hämtades i Tjeckien av alla platser, men i Åmotfors har han utvecklat sin personlighet till max. Apporterar bollar och leker handbollsmålvakt när husse kastar dem, badar mer än gärna i badkar och ställer sig på två ben när man frågar om han vill ha yoghurt. Det vill han. Hanvillhanvillhanvill.
8) Bosse, Kil. Fru Fortuna har inte varit kompis med stackars Bosse. Han har haft sår på hornhinnan, blivit av med klor och fått opererats ett par gånger för att avlägsna brosk som fastnat i tarmen. Men värst var svansincidenten. Efter fem dagar på rymmen dök Bosse upp med hemska frakturer på svansen, vilken fick avlägsnas. Troligen en grävling. Men hans humör är ändå opåverkat. Gosing!
9) Svante, Molkom. Matte fann Svante när han var infångad vildkatt och låg ute på Facebook med budskapet att om ingen tar sig an honom blir det en sista resa till veterinären. Det ledde till nya hemmet i Molkom, där han inledde tillvaron genom att kura bakom ett skåp i tolv veckor. Med medikamenter och kärlek har han nu smält in i sin nya tillvaro väl.
10) Aron, Filipstad. Aron beskrivs som en diva, som kommer undan nästan allt med sina vackra blåa ögon och burriga päls. Men under burret klappar ett stort hjärta. Exempelvis hjälper han till när familjen agerar jourhem åt skygga kissar från Djurskyddet. Han vallar dem ut ur transportburen och viker inte från deras sida förrän de är trygga.
11) Mio, Sunne. Denna stilrena siames (som oftare kallas Bubbis än sitt dopnamn) är en kvalificerad kelgris. Soffmys, dä ä livet dä. Eller ännu hellre under-täcket-mys med matte på nätterna. Hon krafsar till hon släpps dit. Är också expert på att öppna dörrar, apportera sin leksaksråtta och bära omkring på grejer för att få uppmärksamhet.