Lööf borde släppa Thatcher

Ledare
PUBLICERAD:
Annie Lööf har Margaret Thatcher som politisk förebild, men järnladyns hårda nyliberala politik har passerat bästföredatumet och leder bakåt, inte framåt.
Foto: Gerald Penny
Kan Annie Lööf och Stefan Löfven verkligen komma överens? De närmaste dagarna avgörs det om de båda är beredda att kompromissa sig fram till ett samarbete.

Minns ni TV4:s partiledardebatt dagarna före valet 2014? Centerledaren försökte lämna över Energimyndighetens prognos till Löfven, som motade bort hennes arm med orden: ”Det där är käbbel”. Lööf kontrade med att kalla S-ledaren för ”inte särskilt statsmannamässig”. Personkemin mellan de två var och är inte den bästa.

Nu får vi se hur statsmannamässiga de kan vara när de skarpa förhandlingarna går in i ett avgörande skede. Nu ska hårda och orealistiska kravlistor kokas ner till en svensk mellanmjölkskompromiss. Annars hotar en konservativ SD-uppbackad M-KD-regering eller ett extra val.

”Framåt” stod det på Centerpartiets valaffischer prydda med ett porträtt på en leende Annie Lööf. Problemet med partiets nyliberala kravlista är att den har passerat sitt bästföredatum och snarast skulle föra landet bakåt. De marknadsliberala reformer som står med på listan har dömts ut av såväl Världsekonomiskt forum, Internationella valutafonden IMF, OECD och EU.

Marknadshyror ger inte fler bostäder utan gör det ännu dyrare för många att bo. En EU-rapport slår fast att rimliga löner och bra anställningstrygghet ger fler och inte färre jobb.

En forskningsrapport från IMF visar att avregleringar på arbetsmarknaden inte sätter fart på produktivitet och sysselsättning, utan får motsatt effekt. De höjer kapitalägarnas vinster, men sänker lönerna och investeringarna.

Sänkta marginalskatter är inte heller en modern väg framåt. Världsekonomiskt forum i Davos 2016 såg växande ojämlikhet som det största hotet mot världsekonomin och klyftorna har växt ännu mer sedan dess. Ekonomerna efterlyste ”inkluderande utveckling” och ”rättvis tillväxt”.

Annie Lööf utsåg järnladyn Margaret Thatcher som en av sina politiska förebilder när hon tillträdde som partiledare 2011. Thatcher krossade facket och privatiserade välfärden under sin tid som premiärminister.

Lööf har sagt att hon beundrar Ayn Rand och Robert Nozick. Ayn Rand, den rysk-amerikanska filosofen och författaren, hävdade att ingen ska hjälpa en medmänniska om man inte själv tjänar på det och förespråkade en ”nattväktarstat” där staten bara sköter polis och försvar. Amerikanske filosofen Robert Nozick såg omfördelning som något moraliskt förkastligt och betraktade statens skatteuttaxering som stöld.

Ja, Centerpartiet vill enligt ekonomisk-politiske talespersonen Emil Källström på sikt sänka skatterna till OECD-snittet. Det skulle betyda 400 miljarder kronor mindre i den gemensamma kassan och en fullständig nedmontering av välfärden.

Det är en avgrund från Socialdemokraternas politik som sätter investeringar i välfärden framför stora skattesänkningar. Om Stefan Löfven och Annie Lööf ska kunna hitta ett långsiktigt samarbete är det bäst att Lööf först överger sina gamla idoler och deras bisarra idéer.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.