• söndag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Därför ligger allt färre kvar på sjukhus

Nyheter
PUBLICERAD:
Färre och färre utskrivningsklara patienter ligger kvar på landstingets sjukhus. Det visar statiskt från årets nio första månader.

Mellan januari-september rör det sig som en minskning med drygt 8 600 vårddygn jämfört med motsvarande period 2017.

Under de nio första månaderna 2017 tillbringade utskrivningsklara patienter sammanlagt 14 976 dygn på Landstinget i Värmlands tre sjukhus. Motsvarande period 2018 har antalet mer än halverats, till 6 364 dygn, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Minskningen kommer tack den nya "Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård" som trädde i kraft 1 januari 2018.

– Vi påbörjade ett arbete tillsammans med kommunerna redan 2015 i enlighet med betänkandet Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård. Arbetet har gått ut på att hitta bättre former för samverkan, och gemensamt har vi tagit fram "Överenskommelse om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Värmland" samt "Riktlinje för samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland" och den 8 januari 2018 startade arbetet. Det är efter detta som vi börjat se resultat, berättar Veronica Arnesson, utvecklingsledare inom landstinget.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.