Hoppa till huvudinnehållet

Vägkonst för 1,1 miljon mitt i sparbetinget

Publicerad:
Så här ser vägutsmyckningen ut enligt den visualisering som Sweco gjorde till servicenämndens sammanträde i januari i år. Enligt handlingarna är skulpturerna som föreställer kaveldun nästan tre meter höga.
Så här ser vägutsmyckningen ut enligt den visualisering som Sweco gjorde till servicenämndens sammanträde i januari i år. Enligt handlingarna är skulpturerna som föreställer kaveldun nästan tre meter höga. Foto: Sweco

Sparförslagen är hårda. Lekplatser och badplatser läggs ner, gräsklippningen minskas och en ”livsmedelshyvling” påverkar skolbarn och äldre. Samtidigt har servicenämnden på Hammarö beställt tre meter höga ljusskulpturer i form av kaveldun.

Kommunalrådet: ”Oerhört olyckligt”

– Ja, de är beställda. Det här är ett ärende som pågått en lång, lång tid och som har varit oerhört komplext, säger Margareta Ivarsson (C), ordförande för servicenämnden och hänvisar till ett ärende som återkommit med lite ojämna mellanrum i nämndens protokoll och handlingar de senaste åren.

I september 2016 yttrade sig nämnden om en SD-motion om utsmyckning längs med Hammaröleden. Svaret var att ett arbete pågår att ”ta fram ny utformning av kommunens två infarter och Mörmorondellen för att entréerna till kommunen ska vara välkomnande och vackra”. I investeringsuppföljningen i september 2017 står att en miljon kronor är avsatta i den uppdaterade budgeten för ”iordningsställande av kommunens infarter”. I nämndens ekonomisammanställning i augusti i år var 922 000 kronor avsatta för samma post i den uppdaterade budgeten. Ett par månader senare kom kallduschen – nämnden måste spara cirka 5,7 miljoner kronor. Men kaveldunsskulpturerna finns inte med bland sparförslagen.

– Nej, detta är som sagt ett långt ärende som pågått sedan långt innan vi till exempel fick veta att vi behövde bygga en modulskola på Mörmon, säger Margareta Ivarsson.

– Om vi tittar på alla de investeringar vi behövt göra i Hammarö nu så har de kommit på väldigt kort tid, jämfört med det här ärendet som pågått länge. Men vi har skurit ner den här satsningen och säger att det får räcka med en utsmyckning till att börja med och det blir utmed Hammaröleden.

Kaveldun med sina karakteristiska kolvar är vanliga i grunda, näringsrika vatten. Flera delar av växten är för övrigt ätbar och har använts som föda i nödtider. I den vägutsmyckning som Hammarö kommun beställt är det tänkt att kolvarna ska vara lysande lampor.
Kaveldun med sina karakteristiska kolvar är vanliga i grunda, näringsrika vatten. Flera delar av växten är för övrigt ätbar och har använts som föda i nödtider. I den vägutsmyckning som Hammarö kommun beställt är det tänkt att kolvarna ska vara lysande lampor. Foto: Lars Myr

Under punkt 4 vid servicenämndens sammanträde i januari i år redovisades skisser på utsmyckningen. Där framgår att det handlar om nästan tre meter höga skulpturer i rostfritt stål som föreställer kaveldun, som är en skärgårdsväxt. Själva kaveldunskolven ska dock utformas i plast så att man kan ha belysning i denna. Två konsultfirmor har varit inblandade i design och bygge. Hur mycket det kommer att kosta var oklart då.

Men nu står det klart att tillverkning och leverans av kaveldunljusen landar på 1,1 miljoner kronor, enligt serviceförvaltningen. Till detta tillkommer kostnader i samband med att vägutsmyckningen monteras på plats. Enligt förvaltningen är exakt placering ännu inte bestämd, men leveransen ska ske i januari nästa år.

I nämndens besparingsförslag för nästa år får man räkna ihop nedläggningen av de kommunala badplatserna på Rud och Västra Skagene, nedläggning av hälften av kommunens lekplatser, borttagning av samtliga hundlatriner, minskad gräsklippning med en dryg tredjedel, kraftigt minskad slyröjning, slopad ogräsbekämpning i markbeläggningar samt en ”livsmedelshyvling” som innebär mindre salladsbuffé och slopad dagens soppa i skolan, sämre kvalitet på livsmedel samt striktare inköp till äldreomsorgen för att komma upp i summan 1,1 miljoner kronor.

Artikeltaggar

EkonomiHammaröMargareta IvarssonNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.