• idag
  5 aug
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Petter är fortfarande en ärlig röst

Skivor
PUBLICERAD:
Petter släpper sin tredje skiva för i år, “Dö sen”.
Foto: Erik Simander/TT

Hiphop

Petter

Dö Sen
(Sony)

Mycket har hänt sedan en dålig recension och en blöt utekväll resulterade i det ökända krogbråket mellan Fredrik Strage och Petter för 20 år sedan. Den då unge, debuterande rapparen ångrade snabbt själva händelsen men såhär i efterhand kanske uppmärksamheten hjälpte till att driva fram den våg av svensk hiphop som var på ingång.

Idag är det många som ser Petter som en slags fadersgestalt för genren. Han har även blivit en faktisk pappa fem gånger om men trots det har han inte trappat ner på tempot; istället verkar en slags Carpe Diem-aforism driva honom framåt. Tänkespråket återspeglas också i albumtitlarna ”Lev Nu” som släpptes i somras och inkommande uppföljare ”Dö Sen” (däremellan klämdes ”9818” in).

Beskuret omslag till “Dö sen” som visdar Petters rygg. På “Lev nu” var han vänd mot kameran.
Foto: Sony

Precis som många gånger förut får ett antal andra förmågor generöst gästa spåren. Parham är först ut och lägger in några göteborska rader på inledningslåten som har ett nästan poppigt beat. Därefter trillar de mer överraskande artisterna, Thomas Stenström och Ana Diaz, in som annars verkar inom singer-songwriter-facket vilket inte är det första som brukar kopplas samman med hiphop. Riktigt bra blir det dock med David Jassy. Detta samarbete beskriver Petter som det mest betydelsefulla han gjort och det märks. Hans vän sitter inspärrad i Kaliforniens San Quentin-fängelse och låten framställs som breven de utväxlar, ungefär lika dramatisk som ”Stan” av Eminem, med drivande tung svärta till vemodig pianoslinga. Lite mer lättsamt, men minst lika spännande, är den Pharrell och Missy Elliott-doftande ”Upp & ner” där Ozzy, som själv gjorde en hypad debut i år, snyggt hälsar på.

Även om ”Dö Sen” svajar på sina håll (det låter mest trött när Petter experimenterar med mjukare artikuleringar och känslighet) finns fortfarande det som kallas ”äkta” i artisteriet. En ärlighet mot samtiden, vart han kommer ifrån och sin egna nuvarande tillvaro.