7 av 10 bilförare ser sämre i mörker

Trafik
PUBLICERAD:
Drygt en miljon bilister i Sverige har så pass dålig syn att det anses vara trafikfarligt. Det visar Synbesiktningen 2018, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

Trafikfarlig syn innebär att du ser suddigt redan vid två meters avstånd. Enligt Synbesiktningen som genomfördes i oktober upplever 69 procent av de tillfrågade bilförarna att de ser sämre i mörker.

Försämrat mörkerseende är enligt undersökningen åldersrelaterat och ökar efter fyrtio års ålder med cirka tio procentenheter för varje årtionde.

– Förutom att synfel blir vanligare finns också studier som visar att kontrastseendet blir sämre och att bländningskänsligheten ökar med åldern, två saker som är betydelsefulla vid bilkörning i mörker, säger Awet Tesfamariam, chef för kliniska frågor på Synoptik, i ett pressmeddelande.

“Synen förändras gradvis”

Drygt en miljon svenska bilförare uppges ha så pass dålig syn att de inte skulle få ta körkort i dag med tanke på synskärpan de har – i dagsljus.

Enligt Synbesiktningen har många svenskar även en övertro på sin egen synförmåga. Enligt 93 % av de tillfrågade hade de trafiksäker syn med eller utan glasögon eller linser, men det visade sig sedan att 17 % har trafikfarlig syn.

– Det är inte så konstigt eftersom synen förändras gradvis och synfel ofta smyger sig på. Mörker gör inte bara siktsträckan kortare utan försämrar också synskärpan generellt för alla. Att inte ha en trafiksäker syn i bra förhållanden kan vara farligt, men i mörker är det ännu mer allvarligt, säger Awet Tesfamariam i ett pressmeddelande.

I Sverige finns det i dag inget lagkrav på synkontroll efter att du har fått ditt körkort.

Resultat: Synbesiktningen 2018

• 69 procent upplever att de ser lite eller mycket sämre när de kör i mörker

• Bland de som är upp till 30 år upplever 47 procent att de ser lite eller mycket sämre när de kör i mörker, jämfört med 74 procent bland de som är över 50 år.

• 93 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (95 % män, 91 % kvinnor)

• 17 procent har en trafikfarlig synskärpa

• 10 procent har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav

• 90 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse

Källa: Synoptik

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.