Hoppa till huvudinnehållet

Färjestadstravets sportchef uppsagd

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Färjestadstravets sportchef Johan Amsköld har blivit uppsagd då banan måste spara pengar.
Färjestadstravets sportchef Johan Amsköld har blivit uppsagd då banan måste spara pengar. Foto: Mikael Solberger

Det är tuffa ekonomiska tider för många av travbanorna runt om i landet.

Färjestadstravet har tvingas att se över sin organisation och sportchefen Johan Amsköld har blivit uppsagd.

– Jag har haft fyra fina år i Karlstad och det är absolut ingen osämja bakom det här beslutet, säger Amsköld.

Färjestadstravet har några tuffa ekonomiska år bakom sig och nu har man beslutat sig för att skära ner på personalstyrkan.

Sportchefen Johan Amsköld kommer att sluta och han gör sin sista arbetsdag på Färjestadstravet vid V75-dagen den 9 mars.

– Vi har kämpat med en dålig ekonomi i flera år nu med miljonförluster både 2016 och 2017. Jag hade en förhoppning om att 2018 skulle bli ett pokalår även för travbanorna i landet, men det har det inte blivit utan vi kommer att gå back ekonomiskt även i år, berättar travbanechefen Ken Karlsson.

Besvikelser i år

En orsak till den dåliga ekonomin är intäkterna vid de största travdagarna, vilka är oerhört viktiga för banornas ekonomi. Det finns många faktorer som påverkar publiktillströmmingen och en är med stor sannolikhet att starttiden för V75 är 16.20 i stället för 14.30 sedan några år tillbaka.

Under 2018 har Färjestadstravet haft bästa tänkbara tävlingsschema med V75 på långfredagen, E3-finaler och V75-finaler i juni samt Unionstravet i september men ändå blir det ett negativt resultat ekonomiskt.

– Unionstravet var en besvikelse och det var även E3-finalerna i juni. Det var för varmt vid E3-finalerna och det krockade med andra saker i Värmland som Putte i parken och rallycross i Höljes. Tyvärr ligger vi så på marginalen att det måste vara perfekta förutsättningar för att vi ska nå våra mål med en stordag. Vi hade räknat med 5 000 i publik under Unionstravet och fick 3 700. Det är en väldig skillnad, de sista 1 000 som kommer är de som betalar entré och konsumerar mest, säger Ken Karlsson.

Flyttar norrut?

Johan Amsköld kom till Karlstad från Umeå i februari 2015 och kommer alltså att jobba på banan i drygt fyra år innan han slutar.

– De senaste åren har det inte gått bra ekonomiskt för banan och något måste göras. Nu har man kommit fram till att man ska göra ett sparpaket och plocka bort en tjänst vilket drabbar mig.

Vad händer nu för din del?

– Det mesta talar för att jag och min sambo kommer att flytta norrut igen. Jag har redan börjat leta efter nya jobb men jag har inte klart med något. Det är sport och media som är mina stora intressen och jag vill gärna jobba med journalistik, vilket jag gjorde en del innan jag började på Färjestad.

Och Amsköld fortsätter:

– Jag har haft fina fyra år på Färjestad. Jag har trivts bra i Karlstad med allt folk omkring travbanan.

Dubbla roller

Jobbet som sportchefen gör kommer efter den 9 mars att ligga på Ken Karlssons ansvar.

– Vi får gå tillbaka till strukturen från år 2014 så att sportchefssysslan läggs under platschefen, det vill säga jag. Jag får ta dubbla roller, säger han.

Under de senaste åren har Färjestadstravet tappat några travdagar och det påverkar givetvis intäkterna.

– Sporten krymper och vi tappar ytterligare en travdag under 2019. Det finns både driftsbidrag och prispengar öronmärkta till varje travdag. Prispengarna går inte till oss, men det gör driftspengarna och det är cirka 200 000 kronor per tävlingsdag som vi får för att täcka våra kostnader.

Artikeltaggar

Trav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.