Hoppa till huvudinnehållet

Selmas advokat: ”Hon vill förstå vad som hänt”

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
Selma Yohannes.
Selma Yohannes. Foto: Håkan Strandman

– Oavsett vad man har gjort från myndigheternas sida har man brustit i att få henne att förstå vad det är som händer.

Det säger advokaten Emilie Hillert som tagit sig an Selma Yohannes fall.

För knappt två veckor sedan blev 16-åriga Selma Yohannes, som flytt från sina hemförhållanden och de senaste åren varit bosatt i Filipstad, förflyttad till Italien där hon nu sitter i förvar i väntan på att hennes ärende ska utredas.

Hennes advokat i Sverige, Emilie Hillert, har inte fått någon fullmakt som ger henne tillgång till alla handlingar i ärendet, men har varit i kontakt med Selma Yohannes advokat i Italien.

– Den italienska advokaten har förklarat att det ska utses en god man som sedan kan ge mig fullmakt. Men det är beklagligt att all sådan här byråkrati tar tid och under tiden sitter hon instängd i Italien och har ingen som helst information om sitt eget ärende.

”Jag vill tillbaka och fortsätta skolan”

Emilie Hillert är kritisk till att svenska myndigheter inte lyckats informera Selma Yohannes om vad det är som händer i hennes ärende och varför.

– Hon har inte fått tillräcklig information från myndigheterna. Som minderårig har hon inte rätt att själv få tillgång till handlingarna i ärendet, men har man nekat henne att få del av sina handlingar borde någon ändå suttit ned med henne och förklarat hur reglerna ser ut , hur processen går till, hur hennes ärende ser ut och hur hon ligger till. Om Italien är ansvarigt för hennes ärende – förklara då för Selma att det är så och varför.

Advokaten: “Polisen har behandlat Selma som en brottsling”

Förra veckan var Emilie Hillert i kontakt med Selma Yohannes.

– Då var hon ändå vid gott mod under förutsättningarna, men hon vill verkligen förstå vad som har hänt och hon vill hem, och hem är Sverige.

Under hösten har VF vid flera tillfällen rapporterat om Selma Yohannes, som är född i Libyen, men är eritreansk medborgare och sedan tre år tillbaka bor hos en familj i Filipstad.

Artikeltaggar

FilipstadNyheterSelma YohannesSelma-ärendet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.