Hoppa till huvudinnehållet

Karriären över för de Bruin: ”Motivationen finns inte”

Publicerad:
Marcus de Bruin väljer att lämna Degerfors och lägga av efter åtta säsonger på elitnivå.
Marcus de Bruin väljer att lämna Degerfors och lägga av efter åtta säsonger på elitnivå. Foto: Jeanette Dahlström

Degerfors tappar ännu en trotjänare.

På måndagen meddelade Marcus de Bruin att han avslutar karriären.

– Jag känner mig klar med fotbollen, säger 32-åringen.

Först Alexander ”Nutt” Andersson – nu Marcus de Bruin. Degerfors tappar ytterligare en trotjänare då den mångsidige 32-åringen de Bruin inför måndagens träning gick fram till Patrik Werner och meddelade att karriären är över.

– Det har varit en ganska lång betänketid och jag känner att motivationen och orken inte finns längre för att jag ska orka fullfölja ett år till med allt som fotboll på den här nivån innebär, säger Marcus de Bruin och fortsätter:

– Fotboll kommer alltid vara roligt och rent fysiskt hade jag säkert kvar ett år till i kroppen. Men motivationsmässigt känner jag mig klar med fotbollen.

Vid sidan av fotbollen har han jobbet som polis och en familj med två barn där hemma.

– Tyra som är äldst är fem så nästa steg i fotbollen blir väl att träna henne. Jag är sugen på att se hur livet kommer se ut nu utan fotbollen, den har ju styrt allt de här åren. Det har varit schemat därifrån vi tittat på först och sen anpassat allt annat därefter.

Marcus de Bruin, med Åtorps IP som moderklubb, kom till Degerfors 2008 från KB Karlskoga. Med avbrott för en säsong i division 2 med Sollentuna 2013, då han gick polishögskolan i Stockholm, har han sedan dess varit Degerfors trogen och troligtvis spelat på alla positioner förutom målvakt.

De tre senaste säsongerna har han startat 81 av 90 superettanmatcher och under de två senaste säsongerna blev det hela nio mål.

– Jag kom in i ett stim nu i höstas med tre mål på tre matcher och sen dog det ut, skrattar han.

– Nej men målen har väl hängt samman med var jag spelat. När jag haft positioner där jag fått komma upp i straffområdet har det trillat in en del bollar – det är svårare när man är mittback och får koncentrera sig på defensiven.

Vad är du mest stolt över i din fotbollskarriär?

– Att jag fått spela i Degerfors. Fått tillhöra den skaran som fått äran. Ett av de största ögonblicken i mitt liv utanför planen är när jag skrev på mitt första Degerforskontrakt, det var oerhört stort för mig.

– På planen sticker de tre första Degerforsåren ut med de fantastiska matcherna mot Hammarby och Örebro. Det tillsammans med alla minnen och alla ledare och spelare jag lärt känna är det jag kommer bära med mig.

Är det Degerforskarriären som är över eller fotbollskarriären helt och hållet?

– Jag känner mig klar helt och hållet. Som jag känner nu kommer jag inte spela något mer på någon nivå, eventuellt på den absolut lägsta bara i så fall för att det är skoj.

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFotbollMarcus de BruinPatrik Werner

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.