Hoppa till huvudinnehållet

Efter Astvald – sex platser kvar i Degerfors trupp

Publicerad:
Sportchefen Patrik Werner hälsar Marcus Astvald välkommen tillbaka till Degerfors.
Sportchefen Patrik Werner hälsar Marcus Astvald välkommen tillbaka till Degerfors. Foto: Degerfors IF

Efter tre år återvänder en mer komplett Marcus Astvald, 28, till Degerfors.

– Kul hur han visade att han verkligen ville tillbaka hit, säger sportchefen Patrik Werner som nu har sex platser kvar i truppen att fylla.

Marcus Astvald gjorde två och en halv säsong i Degerfors efter att han sommaren 2013 värvats från Örebro SK.

Han fortsatte därefter karriären med spel i Norge och Levanger 2016-2017 innan han inför den gångna säsongen återvände till svensk fotboll och då valde Brage – efter att under en period tränat med Degerfors förra hösten.

– Då diskuterade vi inte ens, de platser han var aktuell för hade vi spelare på. Men nu när vi hade en plats öppen var det givet för oss att försöka få tillbaka Marcus. Han gjorde det väldigt, väldigt bra senast han var här. Han, Daniel Sundgren och Eric Jernberg höll bra kvalitet på den kanten innan de alla försvann iväg, säger Patrik Werner.

Marcus Astvald byter grönt och vitt mot rött och vitt nästa säsong.
Marcus Astvald byter grönt och vitt mot rött och vitt nästa säsong. Foto: Ulf Palm/TT

Under den senaste säsongen i Brage blev det fem mål och tre målgivande passningar på 29 matcher, varav 26 från start. Enligt Patrik Werner återvänder han som en mer komplett spelare.

– När han var här senast var han ju framför allt en ytter, och vi vet att han funkar som forward. Han vill gärna komma rättvänd, där är hans stora styrka. Men i Brage har han även fått spela i en nummer tio-roll centralt och gjort det väldigt bra.

– Han har ett bra år bakom sig, var en av Brages bästa spelare. Och eftersom han bor i Örebro är det ju bättre att han pendlar hit i stället, det är närmare än till Borlänge, ler Werner.

Astvald: "Jättekul"

Astvald har skrivit på ett tvåårskontrakt med Degerfors.

– Jättekul att vara tillbaka, det känns lite som att komma hem. Mina två och ett halvt år som jag spelade i Degerfors tidigare var bland de bästa åren i mitt liv, säger Marcus Astvald till klubbens sajt.

Ur 2018 års trupp sitter, efter att Marcus de Bruin på måndagen meddelat att han slutar (läs mer här), två ordinarie spelare på utgående avtal.

Christoffer Wiktorsson är en.

– Vi ser gärna att han blir kvar. Vi vill ha så lite omsättning som möjligt i truppen.

Nikola Ladan?

– Vi diskuterar och vill ha honom kvar. Jag vet inte hur intresset är i allsvenskan, men han har sagt att blir det superettan är det vi som gäller. Jag tror och hoppas att han skriver på och blir kvar.

Minst tre nyförvärv

Skulle någon av duon ovan lämna ska de ersättas, stannar de återstår fyra platser att fylla i truppen.

– Två backar, en mittfältare som ersättare till Christos Gravius och en ersättare på högerkanten till Erik Lindell. Så det är tre-sex spelare som vi behöver få in.

– Men skönt att vi fått in två stycken som vi verkligen ville ha, det känns jättebra och förhoppningsvis kan vi presentera fler spelare ganska snart, säger sportchef Werner som ännu inte fått någon slutgiltig budget från klubbledningen att förhålla sig till.

– Vi ska ha möten mot slutet av veckan och efter det hoppas jag allt klarnar, men jag tror att en höjning är ett måste.

Artikeltaggar

Christoffer WiktorssonChristos GraviusDegerfors IFErik LindellFotbollMarcus AstvaldMarcus de BruinNikola LadanPatrik Werner

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.