Hoppa till huvudinnehållet

Ransbysågen eldhärjad: “Värre än jag tänkt mig”

Publicerad:
Under natten mot lördag började det brinna i justerverket på Ransbysågen.
Under natten mot lördag började det brinna i justerverket på Ransbysågen. Foto: Daniel Olausson

En brand totalförstörde justerverket på Ransbysågen under natten mot lördag.

Nu söker företaget lösningar för att produktionen inte ska drabbas.

– Det är ändå en kund som ska ha virke, säger vd Peter Broberg.

Vd:n om branden på sågverket: ”Förstås jättetråkigt”Del av anrikt sågverk i lågor

Han är lite trött när han tar emot VF på sågverket ungefär mitt på lördagen.

Det pyr och ryker fortfarande från den byggnad där någonting hade fattat eld tolv timmar tidigare och snabbt utvecklats till en förödande brand.

– Det kom ett larm 01.42, en av våra operatörer kom hit, liksom brandkåren och då brann det i mittendelen på justerverket. Sedan ringde man in fler brandbilar från både Stöllet och Sysslebäck, sedan kom också Hagfors och Torsby hit med kranbilar, säger Peter Broberg.

– Det var en låga på ett ställe som de började bekämpa, men den tog sig för bra, tyvärr.

Hur förstört är det?

– Det är totalhaveri på den delen, det är bara skräp och skrot. Det måste bort och vi måste sätta upp nytt för det går inte att köra anläggningen.

Mitt på lördagen närvarade räddningstjänsten fortfarande med ett flertal brandmän och släckningsarbetet pågick.
Mitt på lördagen närvarade räddningstjänsten fortfarande med ett flertal brandmän och släckningsarbetet pågick. Foto: Daniel Olausson

Vad innebär det för er?

– Vi får ju ett stopp i anläggningen som vi inte klarar av, att justera måste vi lösa på något annat sätt, den anläggningen vi har i Torsby kan vara ett alternativ. Vi får diskutera med försäkringsbolagen hur vi hanterar det.

Peter Broberg fick själv ett telefonsamtal vid tvåtiden på natten och han hann fundera en hel del innan han anlände till sågverket i Ransby, drygt en mil söder om Sysslebäck.

– Det är mycket som snurrar i pannan när man åker en sån väg, men man får bli lösningsorienterad på något sätt och jag visste inte omfattningen heller när jag satt i bilen. Men när jag kom fram så såg jag att det var värre än vad jag kanske hade tänkt mig.

Vad tänkte du när du kom fram?

– Att det var katastrof, det är jättetråkigt för oss att det blev så här, men det är inte så mycket vi kan göra åt nu. Vi får försöka lindra skadan så gott det går och göra det så bra som möjligt så att det rullar på.

Justerverket totalförstördes invärtes och måste byggas om, vilket Peter Broberg tar 3-6 månader.
Justerverket totalförstördes invärtes och måste byggas om, vilket Peter Broberg tar 3-6 månader. Foto: Daniel Olausson

När natten blivit morgon meddelades personalen om det inträffade och många kom till sin arbetsplats för att kolla läget och för att hjälpa till.

– Vi har haft lite otur med vädret också, det har varit kallt, säger Peter Broberg och han varnar för halkan när vi är ute och tittar på den eldhärjade byggnaden.

– Men både brandmän och operatörer har jobbat så bra de har kunnat och de ska ha en eloge för att de har frusit här ute idag. Vissa har varit här sedan inatt och är väldigt slitna, men de hänger i.

Lyckligtvis har ingen kommit till skada i samband med branden och efter att man har haft branden under kontroll i helgen är tanken att köra igång produktionen igen under måndagen.

– Såg och timmersortering kör vi på måndag, justerverket kommer nog inte gå på 3-6 månader, där måste vi hitta någon annan lösning.

Artikeltaggar

Brott & blåljusNyheterRansbysågenSysslebäckTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.