Skydda dig mot nätbedrägeri

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Henrik Montgomery/TT
Fredag den 23 november börjar den stora höstrean Black Friday. Förra året slog näthandeln rekord i Sverige under shoppinghelgen, som nu kan räknas som årets största köpfest.

Men det är inte bara nätshoppingen som ökar under helgen, utan även risken för nätbedrägerier. I dag är nätbedrägerier en av Sveriges vanligaste brottstyper och redan i år har 100 000 anmälningar kommit in till Polisen.

Att en del känner en oro inför att shoppa på nätet är med andra ord befogat. En ny Sifoundersökning från Tietos säkerhetsbarometer visar att rädslan att bli hackad fått nästan var fjärde svensk, 23 procent, att faktiskt avstå från ett köp på nätet.

Det finns dock sätt att shoppa säkrare på nätet. Vi på Tieto har tagit fram fem konkreta tips för hur värmlänningarna kan skydda sig mot nätbedrägerier under Black Friday-helgen.

1. Använd ditt sunda förnuft.

Om erbjudandet verkar för bra för att vara sant är det förmodligen det. Företag kommer exempelvis inte erbjuda dig 75 procents rabatt på den senaste iPhonemodellen.

2. Leta efter låset.

Ta reda på att webbplatsen är säker genom att kontrollera säkerhetsinformation om webbplatsen. En säker sida markeras genom att adressen börjar med ”https://” och har ett litet hänglås bredvid adressen.

3. Tänk på var du befinner dig.

Handla inte över öppna trådlösa nätverk. På ett öppet nätverk kan en kunnig hackare få tillgång till dina personliga uppgifter, om de inte skickas krypterat. Undvik helst att använda offentliga datorer.

4. Kolla upp nätbutiken.

Googla på nätbutikens namn och läs på innan du handlar. Höga kundbetyg är oftast ett gott tecken. Leta efter certifieringen Trygg E-handel.

5. Akta dig för fejkadresser.

Kontrollera själva länkadressen till hemsidan. Bedragare skapar fejksajter med adresser som liknar den officiella, till exempel genom att byta ut bokstäver eller använda andra domäner. Adresser med .se eller .com är att föredra.

Alltför många känner en oro inför att shoppa på nätet. Jag hoppas att tipsen ovan kan bidra till att fler värmlänningar gör ett riktigt bra kap under Black Friday – utan att själva bli kapade på sina kortuppgifter.

Oskar Ehrnström

säkerhetsexpert på Tieto Sverige

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.