Värmländska barn får lägre månadspeng än rikssnittet

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Barn i Värmland får lägre månadspeng än rikssnittet. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar tillsammans med Novus genomfört bland 2 500 föräldrar med barn under 18 år.

Det genomsnittliga månadssparandet i riket ligger på 575 kronor per barn. En ökning med nästan 30 procent från den senaste mätningen som gjordes 2015.

I Värmland sparar föräldrarna i genomsnitt 500 kronor per månad till sina barn.

Genomsnittsfamiljen i landet med den högre inkomsten sparar 655 kronor i månaden medan familjen med den lägre inkomsten sparar 317 kronor per barn.

Enligt Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar kan några hundralappar per månad göra stor skillnad i det långa loppet:

– Med en genomsnittlig avkastning på fem procent skiljer det 119 810 kronor mellan vad de två barnen har i startkapital när de fyller 18 år. Ränta-på-ränta-effekten är mäktig och bidrar till att även mindre belopp kan bli stora över tid. Det bästa sättet att utnyttja den är att spara kontinuerligt och över en så lång tidsperiod som möjligt. Om vi räknar på månadspengen som barnen i Värmland får så blir det 177 236 kronor efter 18 års sparande, vilket är 26 582 kronor lägre än snittet, säger hon i ett pressmeddelande.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.