Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det fullbelagt på katthemmet

Publicerad:
Finella pockar på uppmärksamheten – hon är en av 55 katter som nu bor i Djurskyddets lokaler utanför Karlstad.
Finella pockar på uppmärksamheten – hon är en av 55 katter som nu bor i Djurskyddets lokaler utanför Karlstad. Foto: Håkan Strandman

Det bor just nu 55 katter inne i Djurskyddets lokaler vid Ängebäck utanför Karlstad. Till detta har föreningen 20 katter som är utplacerade i olika jourhem – alla 75 väntar på sitt “för alltid-hem“. Sammantaget: det är fullt.

– Nu har vi infört intagningsstopp, säger Ann Scott, ordförande i den ideella föreningen.

Till saken hör att man de senaste veckorna slitit med sjukdom på katthemmet. Flera katter som kom från en kattkoloni tog med sig en tarmparasit vilket innebär extra mycket slit för de anställda. Alla kattlådor ska tömmas och rengöras, filtar ska slängas och medicin ska ges. I åtminstone tre veckor.

Det får till följd att personalen nu inte hinner med en del av de andra sysslor, som att ta emot besökare som anmält intresse för att adoptera katter.

– Det är mycket administrativt arbete och personalen har mycket jobb. De har knappt tid för att ta emot besökare så det är svårt att få ut katter till adoption också. Den senaste veckan har ett par katter adopterats och några har tingats, men det är hektiskt, säger Ann Scott.

Bekymret med okastrerade katter som släpps ut vind för våg finns kvar – men det blir lite, lite bättre.
Bekymret med okastrerade katter som släpps ut vind för våg finns kvar – men det blir lite, lite bättre. Foto: Håkan Strandman

Även om föreningen har intagningsstopp – åtminstone till januari – så tar det inte slut på katter som behöver komma in i värmen. I år har Djurskyddet varit inblandat i två ärenden kring stora kattkolonier.

– Det tar ju inte slut. Om vi adopterar ut 20 katter så kommer 20 nya in. Jag önskar att det här problemet med katter bara skulle lägga sig, säger hon.

Grunden: se till att katterna, om de skulle bli vad som kallas förvildade tamkatter, är kastrerade. Och märkta.

– Det bästa är att först och främst kastrera katterna och sen se till att de id-märks. Det är hela tiden det som vi kommer tillbaka till.

Foto: Håkan Strandman

Klart är att katterna som lever i lokalerna, och i jourhemmen, behöver sina “för alltid-hem”. Så fort det återgår till det normala, när alla katter är friska, så kan man dra igång adoptionsprocesserna ordentligt igen. Men det ställs krav på den eller de som adopterar.

– Man måste vara beredd på att ha mycket tålamod och att ge katterna tid. Det här är katter som har varit med om mycket, det är inte som de katter som kommer från uppfödare.

De som jobbar med katterna har gjort sitt bästa för att försöka luska ut just vad varje enskild katt gillar, och inte gillar, och i vilken miljö de skulle trivas bäst i. Förhoppningen är därefter att det går att matcha en katt med en intressent.

– Och vi möter hela tiden otroligt mycket fina människor med stora hjärtan. Det krävs mycket för att ta sig an en sån här katt.

Artikeltaggar

Djurskyddet KarlstadHusdjurKarlstadNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.