Hoppa till huvudinnehållet

Olle Goop har kört sitt sista travlopp

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Olle Goop, här tillsammans med sonen Björn, har beslutat sig för att lägga körspöt på hyllan.
Olle Goop, här tillsammans med sonen Björn, har beslutat sig för att lägga körspöt på hyllan. Foto: Sören Andersson/TT

Olle Goop är en av landets största och mest framgångsrika travtränare genom tiderna.

Men nu har han kört det sista loppet i karriären.

– Jag vill inte riskera att vara med i en olycka, berättar han.

Under söndagskvällen deltog Olle Goop i en frågestund tillsammans med Stig H Johansson på Färjestadstravet som leddes av Lennart Persson. Det var i samband med den som han berättade om sitt beslut.

När vi efteråt pratade med Olle hade han följande att berätta.

– Jag har blivit 75 år och har kört lopp i väldigt många år. Jag vill inte riskera att vara med i någon olycka eller att det ska hända någonting.

“Alltid en risk“

Att travsporten inte är ofarlig ser man exempelvis på Jan Norberg, 72 år, som har varit med om två otäcka incidenter under 2018.

– Jag har sett vad som har hänt med Jan Norberg och jag vill inte vara med om att bli liggande på banan i någon liknande situation. Det känns som att det räcker och kroppen har varit med länge nu. Det känns väldigt bra att man slutar att köra lopp medan man är frisk och kry. Det är jättesynd om Jan Norberg och man löper alltid en risk när man är med i ett travlopp, säger Goop.

Även om han själv har haft tanken på att sluta köra lopp är det inte förankrat i familjen.

– Jag har funderat på det här länge och just nu när vi pratar vet inte ens Björn om beslutet. Jag tycker att livet är så bra som det kan vara. Det är fint att man kan må bra och det finns mycket att göra på gården varje dag ändå.

Jobbar på som vanligt

Att släppa den dagliga kontakten med hästarna på gården Lökene är det såklart inte tal om utan beslutet handlar om att vi aldrig mer kommer att få se Olle Goop i ett travlopp, med ett eventuellt undantag för Ahlsell legends under Jubileumspokalskvällen på Solvalla.

– Det är inget slut på träningsverksamheten eller att jobba utan det är precis som vanligt annars. Men det räcker med att köra lopp.

Under sin enastående karriär har Olle Goop vunnit 6 744 lopp och fram till oktober var han landets segerrikaste kusk genom tiderna men då blev han passerad av sonen Björn i segerantal.

Den senaste segern tog Olle Goop på Färjestad den 1 oktober med Pampalo. Han har vunnit det mesta som går att vinna på en travbana men han vill inte rangordna sina framgångar.

– Det är väldigt många segrar och jag kan inte peka ut någon speciell.

Hur känns det nu när beslutet är taget?

– Det känns jättebra!

Artikeltaggar

Olle GoopTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.