Hoppa till huvudinnehållet

Imponerande lyft i DM

Publicerad:
Emanuel Persson taggar till innan han sätter nytt pb i böj med 272,5 kg.
Emanuel Persson taggar till innan han sätter nytt pb i böj med 272,5 kg. Foto: Tommy Andersson

Under helgen arrangerade Karlstad Atletklubb DM i styrkelyft. Tävlingarna lockade en hel del åskådare till Sundsta sporthall och den som tog sig dit fick se ett antal häftiga prestationer från lyftarna.

De lättare viktklasserna inledde helgen under lördagen, dagen efter var det dags för de tyngre klasserna att äntra podiet.

Publiken i Sundsta sporthall hejade på från läktaren.
Publiken i Sundsta sporthall hejade på från läktaren. Foto: Tommy Andersson

Emanuel Persson fick ett av dagens största jubel när han satte nytt personbästa i knäböj. Stången var lastad med 272,5 kg och Hammarösonen fick det att se relativt bekvämt ut.

Det var bara början på en lyckad eftermiddag för Persson i klassen 105 kg. I bänkpressen fick han med sig 175 kg innan tävlingen rundades av med 280kg i marklyft. Totalen stannade på 727,5 kilo, ett resultat som innebar att han blev överlägsen distriktsmästare.

Han var nöjd efteråt, men tror att det finns ännu mer att hämta.

– Jag körde en annan stil än vanligt i marklyftet så det går att putsa siffrorna ytterligare, säger Emanuel Persson.

Hammarölyftaren, som numera tävlar för Hallsberg, har nyligen gått upp en viktklass. Från 93 till 105 kilo, något han hoppas ska göra honom mer konkurrenskraftig även internationellt.

– På sikt hoppas jag kunna vara topp-5 i världen, just nu är jag helt skadefri och kan träna på bra.

En av de stora nycklarna för att bli en bra styrkelyftare är att hålla kroppen fri från skavanker, men det gäller samtidigt att jobba hårt.

– Man kommer ingenstans genom att sitta på röven, säger han med ett skratt.

– Samtidigt är det viktigt att ha tålamod och känna sin kropp. Styrkelyft är en sport där man gör långsamma ökningar och det gäller att veta när man ska ta det lugnare.

Om ett år arrangeras VM för första gången på svensk mark, Persson drömmer om att kvala in.

– Det kanske är långsökt, men jag har fortfarande några kilo till att gå upp innan jag väger 105 och det är lika bra att sikta högt. Det hade varit häftigt att representera Sverige på hemmaplan.

Johanna Gustafsson biter ihop ordentligt.
Johanna Gustafsson biter ihop ordentligt. Foto: Tommy Andersson

Gustafsson ökade i allt

Johanna Gustafsson, Säffle AK, överträffade sig i samtliga lyft när damernas utrustade 84-kilosklass avgjordes.

Serien 185-100-180 i böj, bänk och marklyft innebar en total på 465 kg och en riktig slakt av det personliga rekordet. Det nya rekordet är hela 45 kg bättre än det föregående, något som gladde den nya distriktsmästarinnan.

– Jag är både glad och lite förvånad, jag är fortfarande ganska ny på utrustat styrkelyft och det är ganska stor skillnad jämfört med klassiskt, säger Gustafsson.

Inkörningsperioden med utrustningen har inte varit någon dans på rosor, bänktröjan och knälindorna har lämnat sina spår.

– Det klämmer och nyper och man blir blå lite överallt, men det har varit roligt att testa något nytt och utmana sig själv.

Vart ligger tjusningen i sporten?

– Dagarna när allt stämmer känner man sig starkast i världen, det är då allt slit betalar sig.

Fler värmlänningar högst upp på pallen

Emanuel Persson och Johanna Gustafsson var inte de enda värmlänningarna som korades till distriktsmästare under helgen. Säffles Mattias Svensson tog hem klass 93 med totalen 677 kg.

Säffles framgångar fortsatte med guld för både Michaela Svanelind och Niklas Nordling i utrustad 72 respektive 93-klassen.

Artikeltaggar

Emanuel PerssonSportStyrkelyft

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.