Hoppa till huvudinnehållet

Advokaten: “Polisen har behandlat Selma som en brottsling”

Publicerad:
Selma Yohannes.
Selma Yohannes. Foto: Peter Bäcker

Nu ska 16-åriga Selma Yohannes, som förra veckan utvisades till Italien, få advokathjälp.

– Sättet polisen verkställde överföringen på var helt katastrofalt, säger advokat Emelie Hillert.

VF har under hösten flera gånger berättat om Selma Yohannes som sedan tre år tillbaka har bott hos en familj i Filipstad. Hon levde under utvisningshot och när hon i onsdags gjorde ett av sina regelbundna besök hos polisen verkställdes beslutet. Hon finns nu i ett transitboende i Italien.

”Jag vill tillbaka och fortsätta skolan”

En insamling har startats för advokathjälp och Emelie Hillert har blivit tillfrågad att ta sig an ärendet och tackat ja. Nu väntar hon på en formell fullmakt för att kunna sätta sig in i Selma Yohannes fall.

– Det är en lång historia och innan jag har sett materialet är det svårt att veta exakt vilket väg vi kommer att ta, säger hon.

Vilka möjligheter tror du finns att hon ska kunna återvända till Filipstad?

– Det vågar jag inte uttala mig om i det här läget, men målet är så klart att vi ska kunna hitta en lösning så att hon får komma tillbaka till Sverige.

Har du pratat med Selma?

– Jag har inte haft direktkontakt personligen än, men inom de närmaste dagarna.

Emelie Hillert.
Emelie Hillert. Foto: David Dahlin

Emelie Hillert är kritisk till hur polisen verkställde utvisningen.

– Hon är ett barn som varit i Sverige i flera år och som har fått stå under uppsikt, har fått gå till polisen tre gånger i veckan. Hon har gått dit regelbundet och sen ska hon plötsligt tas i förvar för att tvångsutvisas. De tar hennes telefon, och hon får inte kontakta sina vänner, inte packa ihop sina saker. Det är mycket som har gått snett i den delen, det hade kunnat skötas på ett mycket snyggare sätt. Hon är bara ett barn men polisen har behandlat henne som en brottsling, säger hon och fortsätter:

– Dessutom har hon inte haft offentligt biträde, vad jag har förstått det har det under alla dessa år inte funnits någon advokat som kunnat förklara för henne vad som händer. Det är ett barn som liksom hållits utanför sitt eget ärende.

16-åriga Selma utvisad till Italien

Artikeltaggar

FilipstadNyheterSelma YohannesSelma-ärendet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.