Hoppa till huvudinnehållet

Uddeholms stora framtidssatsning på plats

Publicerad:
Uddeholms stora framtidsinvestering invigdes till glada miner hos enhetschefen Babak Vafadar, vd Johnny Sjöström och projektledaren Anton Johansson.
Uddeholms stora framtidsinvestering invigdes till glada miner hos enhetschefen Babak Vafadar, vd Johnny Sjöström och projektledaren Anton Johansson. Foto: Daniel Olausson

Framtiden är här.

Eller hos Uddeholms AB åtminstone.

På fredagen invigdes den pulverstålsugn som ska säkerställa företagets tätposition på marknaden för en överskådlig framtid.

Uddeholm utökar kapaciteten och satsar ännu mer

Om förra veckans presentationer av expansionerna av ESR- och värmebehandlingsanläggningarna ansågs vara strategiskt viktiga så väger de ändå lätt mot den som det klipptes band för på fredagsförmiddagen.

I det senaste tillskottet ska Uddeholm tillverka ett högkvalitativt pulverstål för att användas vid 3D-tillverkning av såväl verktygsstål som enskilda komponenter.

En marknad som vd Johnny Sjöström är övertygad om kommer växa enormt framöver.

– Tekniken är helt ny och den fanns inte för till exempel tio år sedan. Man började titta på det i slutet av 90-talet, men då var datorerna och pulvret för dåligt, men det slog igenom med plast och nu kan man ju köpa sig en 3D-printer på Clas Ohlson, säger han och fortsätter:

– Det är egentligen nu som 3D-printingen har börjat slå igenom när både laser och datorer har kapacitet och då behövs det pulver för 3D-printers, och det innebär att man kan tillverka detaljer mycket snabbare.

Projektledaren Anton Johansson förklarar hur den komplicerade processen går till.
Projektledaren Anton Johansson förklarar hur den komplicerade processen går till. Foto: Daniel Olausson

Han tar bilindustrin som ett exempel. Från att det tagit flera år att tillverka en prototyp till en ny bilmodell kan man troligen göra det på sex månader med den nya tekniken.

– Och det börjar bli billigt att 3D-printa, vilket innebär att intresset för tillverka istället för att svarva och borra blir större. För det går så mycket snabbare.

För Uddeholms del som framgångsrik verktygsstålstillverkare ser man fördelar då deras produkter tillverkade med den senaste pulverstålstekniken dels förkortar produktionstiden för slutkunden, dels kan erbjuda produkter som håller längre.

– Vi har gjort försök med till exempel dammsugetillverkaren Miele. De använder bara 3D-printade verktyg idag och de har dragit ned produktionstiden för dammsugetillverkarna med 25 procent tack vare det här, säger han och fastslår:

– Så det här är bara startskottet. Det är många som inte har förstått möjligheterna än, men det kommer de göra ganska snart.

Processen går extremt kortfattat ut på att man smälter ned en sådan här stålklump på 500 kilo, kyler ned den snabbt varpå man sedan bildar ett finkornigt pulver som används vid 3D-printing av stålprodukter- och komponenter.
Processen går extremt kortfattat ut på att man smälter ned en sådan här stålklump på 500 kilo, kyler ned den snabbt varpå man sedan bildar ett finkornigt pulver som används vid 3D-printing av stålprodukter- och komponenter. Foto: Daniel Olausson
En 350-åring som engagerar

Som hjälp på traven har Uddeholm upprättat ett antal 3D-printingcenter runt om i världen, samtidigt som man på anläggningen i Hagfors redan är beredda på den efterfråga man förväntar sig öka.

– Definitivt, jag tror den här är fullbelagd inom tre år, sedan måste vi ha en till och då ska den stå precis här intill så att vi kan utnyttja resurserna, säger Johnny Sjöström.

– Infrastrukturen är förberedd och det har dragits fram gas, vatten och el för att växa på ett enkelt sätt. Vi har till och med förberett platser att ställa pelarna på för nästa byggnad så det har varit med i tänket hela tiden, säger projektledaren Anton Johansson.

När anläggningen går in i produktionskedjan om ett par veckor är det initialt fem personer som arbetar dag på anläggningen, men tanken är att utöka så småningom.

– Inom en ganska snar framtid är tanken att gå över till skiftgång och då tillkommer 3-4 operatörer per skift, så om vi upp till femskift så pratar vi 20-25 personer, säger Anton Johansson.

Satsningen har kostat drygt 80 miljoner kronor och som vi kunde berätta i samband med förra veckans invigningar planeras det också hårt för att få till en PM-anläggning för tillverkning av pulver av ett annat slag, vilket Johnny Sjöström hoppas få till ett startskott för redan under 2019.

Artikeltaggar

HagforsJohnny SjöströmNäringslivNyheterUddeholms AB

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.