Risk för överkörning

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar övergångsregeringens budget under en pressträff i Stockholm.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Den trögflytande regeringsbildningen gör att finansminister Magdalena Andersson just har tvingats utföra ett trist uppdrag. Övergångsregeringens övergångsbudget är tunn och tom på reformer, helt i enlighet med regeringsformens riktlinjer.

Tänk vilken skillnad mot för ett år sedan. Då kunde Magdalena Andersson presenterade välfärdssatsningar i budgeten på 44 miljarder kronor för att bygga ett starkare och mer rättvist samhälle.

Nu fick hon inte ens chansen och det känns tungt och oinspirerande för en politiker som vill förändra. Men en övergångsregering ska bara sköta löpande och brådskande ärenden.

En övergångsbudget får inte innehålla stora reformer eller några kontroversiella eller partipolitiska förslag. Allt för att en “riktig” regering får så stort utrymme som möjligt att genomföra sin politik när den väl har tillträtt.

Andersson har fört konstruktiva samtal om budgeten med alla partier utom SD. De har varit överens om att en reform kan genomföras redan nu. Skatten för pensionärer sänks vid årsskiftet. Det är välkommet för många och ännu ett steg mot lika skatt för lön och pension.

Men mycket som behöver göras blir inte gjort. De fem miljarder kronor som Magdalena Andersson lovat att skicka till kommunerna fryser inne. Polisen och försvaret får inte heller de höjda anslag som planerades. Det kommer att skapa bekymmer.

Risken för skattehöjningar i kommuner med dålig ekonomi ökar. Risken för nedskärningar växer också, men en regering som slår vakt om välfärden kan rätta till det ganska snart under 2019. De uteblivna satsningarna i höstbudgeten gör att det finns ett stort antal miljarder kvar i statskassan att använda nästa år.

Om de nu inte går till de skattesänkningar som Ulf Kristersson och Moderaterna vill genomföra. Moderaterna tänker inte låta övergångsbudgeten passera riksdagen obemärkt. De ska lägga en egen budgetmotion för att kuppartat utmana. De struntar i att politiken är i väntläge. Det är respektlöst och fräckt.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att övergångsregeringens budget är alltför ”rödgrön”. Hon vill få med ett sjätte jobbskatteavdrag i budgetmotionen. Det skulle kosta 22 miljarder kronor, pengar som behövs i en välfärd som skriker efter resurser.

Moderaterna har redan fått positiva svar från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De kan mycket väl tänka sig att rösta på M-budgeten när deras egna förslag fallit bort.

Men då kan väl Socialdemokraterna lägga ett eget radikalt förslag som investerar i välfärden i stället för att sänka skatterna? Nej, det blir ganska meningslöst med tanke på att det nya konservativa blocket M+KD+SD är större än de tre rödgröna partierna.

Det är bättre att Magdalena Andersson står fast vid övergångsbudgeten. Då får Liberalerna och Centerpartiet återigen välja vilken sida de står på. Hittills avvaktar de, men det kan de inte göra den 12 december om det inte finns en ”riktig” regering på plats till dess.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.