Hoppa till huvudinnehållet

Bäckström (C): “Gör det han sa att han inte skulle göra”

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm.
Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringskaoset i landet går vidare. Nu ska riksdagen avgöra om huruvida Moderaterna och Kristdemokraterna ska regera landet ihop – med stöd av andra partier.

En nätt smäll för Alliansen, kan tyckas, då Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, inte lyckats få ihop de fyra till ett regeringsalternativ. Åtminstone inte än.

– I praktiken har Ulf gjort det som han sa i valrörelsen att han inte skulle göra, det vill säga att han går fram med två av fyra partier ur Alliansen. Vårt fokus har hela tiden varit, nu när det blivit som det blivit, att få till en Alliansregering som jobbar blocköverskridande, att dra åt det hållet. Istället för att hamna i en beroendeställning där man i praktiken får luta sig mot Sverigedemokraterna, säger Daniel Bäckström, värmländsk riksdagsledamot för Centerpartiet.

Trots det ser han med positivitet på den kommande voteringen på onsdag. Kanske kan den luckra upp lite låsningar, menar han.

– Det gäller att få till någon typ av rörelse nu, så att låsningarna lossnar och så att det kan bli någon konstruktivitet i de fortsatta samtalen. Det blir ju ett ökat tryck nu, i och med omröstningsrundan, och jag hoppas att det kommer leda till att det skapas förutsättningar för en regering som har stabilitet och som har förankrat ett majoritetsförhållande som funkar för att också få igenom politik.

I övrigt vill han inte uttala sig om huruvida Centerpartiet kommer rösta emot Ulf Kristerssons statsministerskap på onsdag – men det kommer ett besked inom kort. Troligtvis redan på tisdagen.

– Voteringen är ju redan vid nio på morgonen så det kommer säkert komma besked tidigare än så.

VF sökte under måndagen företrädare för Liberalerna, som inte heller ingår i Ulf Kristerssons tänkta regering.

Artikeltaggar

AlliansenCenterpartietDaniel BäckströmKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikUlf Kristersson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.