Hoppa till huvudinnehållet

Frankfurtavtalet kan bli billigare

Publicerad:
Kartläggning av resandet via Karlstad Airport
Kartläggning av resandet via Karlstad Airport Foto: Håkan Strandman

Frankfurtflyget går som tåget, med i stort sett fullsatta avgångar. Av den anledningen håller avtalet just nu på att omförhandlas.

– Vi hoppas att det ska kunna bli lite billigare, säger Hans Wennerholm, vd på Karlstad Airport.

Karlstads Airport har genom ett avtalet med flygbolaget BMI full insyn i bolagets siffror och passagerarstatistik. Och det är positiv läsning, konstaterar Hans Wennerholm.

– Flygplanen är fulla hela tiden. Det har varit väldigt lyckosamt, säger han.

Bra början för Air Leap - som utökar

Flyglinjen drivs som bekant med hjälp av finansiering från Karlstads kommun, Region Värmland samt Jönköping, men även om flygplanen är välfyllda så bär sig inte linjen på egna ben. Än.

– Nej, den går inte plus, det gör den inte, men på lite sikt borde den kunna nå break even i alla fall, säger Hans Wennerholm.

De första två upphandlade åren i avtalet mellan parterna går mot sitt slut i december, efter det finns det optioner på att avtalet kan fortsätta i ett plus ett år. Någon förlängning har det dock ännu inte tagits beslut om.

– Vi förhandlar fortfarande om huruvida vi ska utnyttja optionen eller inte, säger Hans Wennerholm, som gärna vill se att ersättningen till flygbolaget sänks om man ska fortsätta flyga.

– Vi för en förhandling om att sänka stödet successivt under de här kommande två åren.

Upphandlingar kan EU-granskas

Hur mycket billigare det skulle kunna bli för kommunen vill inte Hans Wennerholm spekulera i, men målsättningen är att flyglinjen även efter den här inledande startperioden ska fortsätta leva och att den ska göra det med så lite stöd som möjligt.

– Det är ingen omöjlighet att den här linjen ska kunna stå på egna ben, i alla fall med en reviderad insats från vår sida, säger han.

Artikeltaggar

EkonomiHans WennerholmKarlstadKarlstads flygplatsKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.