(S)töd åt Kristersson? Glöm det

Ledare
PUBLICERAD:

I avvaktan på att landet ska få en regering kommer nu förslagen från olika håll på hur dödläget ska brytas. Fyra socialdemokrater föreslår på DN Debatt att S bör släppa fram en alliansregering för att förhindra att Sverigedemokraterna får vrida landet ännu mer åt höger.

Nej, Stefan Löfven (S) bör inte bli stödtrupp för en regering ledd av Ulf Kristersson.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är två före detta statsråd, Carl Tham och Anna Hedborg, som tillsammans med ambassadör Lars Anell och före detta statssekreterare Sverker Gustafsson lanserar idén. Den stämmer väl överens med C-ledaren Annie Lööfs önskedröm: en bred alliansregering som styr med stöd från Socialdemokraterna.

De fyra sossarna vill förhindra att SD får inflytande och vill se en regering som håller sig i politikens mittfåra, låt vara till höger. De tvivlar på att sossehatande liberaler och centerpartister kommer att säga ja till en röd statsminister. I stället föredrar de att Socialdemokraterna accepterar en bred alliansregering.

Men det ska inte ske villkorslöst, enligt de fyras förslag. Partiet bör ställa krav på samråd kring budgeten och den borgerliga regeringen ska lova att inte göra fler vidlyftiga privatiseringar eller försämra socialförsäkringar, a-kassa och försörjningsstöd.

Att försämra trygghetssystemen är en av Ulf Kristerssons hjärtefrågor. Det är svårt att se hur han ska förmås att föra en mer socialdemokratisk politik. Det är svårt att se att löftena inte kommer att brytas av en M-ledd regering,

Det är lika svårt att tänka sig att Stefan Löfven skulle ge en borgerlig regering under Ulf Kristerssons ledning carte blanche att föra borgerlig politik i fyra år utan att protestera. Glöm det, har Löfven redan sagt och det finns ingen anledning för honom att ändra sig.

De fyra sossarna ser sitt alternativ som den enda lösningen, men det finns givetvis fler. Förre landshövdingen Mats Svegfors tycker att valresultatet i praktiken blev oavgjort. Han vill därför ha en bred regering som lägger reformarbetet åt sidan och i stället ägnar de kommande åren åt att utreda hur de stora framtidsfrågorna ska lösas.

”Det som öppnar möjligheter i den nuvarande situationen är att politiska beslut nästan alltid är resultat av långdragna processer, inte av riksdagsomröstningar” skriver Svegfors i det han kallar DN Debatt-artikelns viktigaste mening.

Men fyra år av processinriktade utredningar är inte vad Sverige behöver. I så fall kan ju övergångsregeringen sitta ända fram till 2022 och det är inte aktuellt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.